Mindful movements

Av Heidi Rudolfsen 

Kanskje er du en av dem som trener hardt og regelmessig. Eller det kan være at du av ulike årsaker ikke kan trene slik andre gjør. Det finnes ulike måter å trene på.

Mindful movements er en serie med fysiske øvelser som jeg gjennom mange år har benyttet i min hverdag, og som jeg også har integrert i kursene hvor vi praktiserer mindfulness. Mange av mine tidligere kursdeltakere har fortalt meg at de liker disse øvelsene godt.

Øvelsene er nokså enkle, og de er dermed mulig å lære for de aller fleste av oss. Bevegelsene kan fint tilpasses ulik helse, og en justerer bevegelsene etter egen kropp og behov, uten å føle på at en ikke strekker til.

Mindful movements kan enkelt beskrives som oppmerksomt nærvær gjennom bevegelse. Noen vil også si at øvelsene er meditasjon i bevegelse. Øvelsene kjennetegnes ved at de gjennomføres i et rolig tempo, og at det i hver øvelse gis rom for tilstedeværelse og pust.

Øvelsene kan enkelt gjennomføres hjemme og i hverdagen. Eller ute i naturen, om du har anledning og lyst til det.

Jeg ble kjent med øvelsene etter å ha lest om Zen Master Thich Nhat Hanh. Han er opprinnelig fra Vietnam, og lever som munk i det Franske klosteret Plum Village. Han er en etablert forfatter, og har gitt ut en rekke bøker. I Plum Village utøves mindful movements daglig utendørs i klosterets lune hage.

Da jeg satte meg litt inn i øvelsene som Thich Nhat Hanh praktiserer, fikk jeg en umiddelbar magefølelse på at øvelsene ville være bra for meg, og min helsesituasjon.IMG_7624

I mindful movements kombineres rolig bevegelse med pust. Rolig innpust og rolig utpust.

Vi forsøker å observere, kjenne kroppen og hver bevegelsene innenfra.

Vi øver oss i å kjenne hvordan vi har det i kroppen akkurat nå, i øvelsen. Kjenne egne begrensninger og muligheter. Registrere og akseptere det vi kjenner og opplever.

Øvelsene har over tid vært av stor betydning for meg. Ingenting er så godt som å kjenne at kroppen får bevegelse, blodsirkulasjon og påfyll av en god porsjon oksygen. Øvelsene har effekt. Jeg erfarer det. Igjen og igjen.

Det siste året har jeg også begynt å trene Qigong. Det kan jeg fortelle litt om en annen gang. Mindful movements og Qigong har flere felles trekk. Les mer her.

Under kan du se en video fra Plum Village med Thich Nhat Hanh. Jeg håper at du kan la deg inspirere til enkle fysiske øvelser i hverdagen. Sjekk ut disse, om du vil. Jeg legger også ved link til Plum Village’s nettside.

Mindful movements – video

Plum Village, Frankrike

En kommentar om “Mindful movements

  1. Tilbaketråkk: Bevegelsesglede med Qigong – Ny utsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s