Verdens vakreste toalett

IMG_3785
Foto: Heidi

Av Heidi Rudolfsen

 

Langs vakre riksvei 17 mellom Bodø og Ørnes ligger Grensen. En mye benyttet strandlinje, og rasteplass som på folkemunne nå kalles «Ureddplassen». Stedet er oppkalt etter en ubåt som ble senket her under andre verdenskrig. Monumentet til minne om denne tragedien står her.

Grensen mellom Gildeskål og Meløy i Nordland fylke, ligger toalettbygningen som har vekket interesse litt utenom det vanlige.

Nå er det samspillet mellom arkitektur og natur som skaper overskrifter ute i verden. Ureddmonumentet har fått selskap av et annet kjærkomment og vakkert bygg. Et flunkende nytt toalettbygg i betong, stål, glass og med en bølgende form. Det ligger der, som en rolig dønning i åpent hav.

IMG_1379
Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen

Det arkitektformede toalettet får i følge NRK Nordland, og flere ulike aviser skryt. Det kan jeg forstå.

Den britiske avisen The Telegraph sparer ikke på superlativene når de omtaler bygningen. Avisen skriver; – «Norway has just opened the world’s most beautiful public loo». Avisen skriver videre at stedet er beskyttet fra trafikkstøy, og utsikten er unik.

Bygget som er tegnet av Haugen/Zohar Arkitekter omtales altså som verdens vakreste offentlige toalett. Steinar Skaar i Nasjonale turistveier sier seg enig i det; – det nye toalettet ligger helt ut mot havet. Ute i havet kan vi blant annet se Sørfugløya og Fugløya.

Ja, det er en helt fantastisk utsikt. Samspillet mellom natur og bygning her er unikt. Det er nok det som medfører den internasjonale oppmerksomheten knyttet til prosjektet. Det er ikke uvanlig at utenlandske medier plukker opp slike spesielle prosjekter hos Nasjonal turistvei, sier Skaar.

IMG_1378
Foto: Lars Grimsby, Statens vegvesen

Toalettbygget kalles av The Telegraph for det vakreste i verden. Toalettet på «Ureddplassen» er trolig det første toalettet i Nordland som havner i store utenlandske medier. Men det er ikke første gang et toalett skaper blest i Nord-Norge.

I fjor åpnet nemlig «gulldassen» på Senja, et annet offentlig toalett for reisende langs veien. Dette prosjektet fikk oppmerksomhet, og var også en del av prosjektet Nasjonal turistvei.

Steinar Skaar sier han er storfornøyd med at utlandet får med seg installasjonene som settes opp i Norge. Foruten The Telegraph har også en italiensk blogger viet oppmerksomhet til toalettet. Nå også denne bloggen.

IMG_1380
Foto: Lars Grimsby, Statens vegvesen

Det nye, nyttige og mykt formede bygget på Grensen speiler på klare dager lyset, havet og fjellene. På stranden med de enorme steinene og stupbratte fjell som rygg, har jeg og mange fra bygda jeg er oppvokst i sittet ved et bål. Med blikket vendt ut over mektig åpent hav. På en finværsdag ser vi hele Lofotveggen. På en stille sommernatt går ei rød sol i havet. Akkurat her. Nå med verdens vakreste toalett.

IMG_3789
Foto: Heidi

 

Nasjonale turistveier

The Telegraphs’ reportasje

Statens vegvesen’s bilder er benyttet etter avtale med Nasjonale turistveier

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s