I Hamsuns rike

Av Heidi Rudolfsen

Vi er på tur nord i landet, og nærmer oss Hamarøy. Været er egentlig for fint til å sitte timesvis i bil. Det er sol, himmelen er nesten skyfri, og det er varmt.

Skal vi ta den avstikkeren mot Tranøy, den som vi har snakket om så mange ganger? Tja, kanskje det. Kanskje vi finner et sted å overnatte i Hamarøy, vi har jo tid?

Så vi svinger av E6, og kjører i retning Tranøy. Hamarøy er kledd i sin fineste sommerstas. Vi håper å finne et sted hvor vi kan nyte en varm ettermiddagsstund og kveld. I Hamsuns rike.

I skjæringspunktet mellom Salten, Ofoten og Lofoten finner du et stykke Nordland, slik vi kjenner det fra Knut Hamsuns verdensberømte romaner. Hamsuns rike består av kommunene Hamarøy, Sørfold og Tysfjord, og byr på «et virvar av øer, holmer og skjær». Dype fjorder, steile fjell, stille innhav og sydende havstrømmer.

IMG_2637
Utsikt fra Tranøy fyr. Foto: H.Rudolfsen

Hamsunsenteret ligger her, og er det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859-1952). Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy.

Stetind, Norges nasjonalfjell ligger også i dette området, og rager 1392 meter over havet i Tysfjord kommune. I 2002 fikk Stetind status som Norges nasjonalfjell. Det er fjellets form og historie som gjennom årene har lokket og inspirert klatrere, kunstnere, og turister fra fjern og nær til denne vakre delen av Nordland.

Husøyvær og de sju tidevannsstraumene er ett av de fineste sammenhengende marine økosystemer som finnes i Norge. Dokumentarfilmene om «Ragnar og Sigfred og de sju havstrauman» er en herlig film, og har vunnet flere internasjonale filmpriser.

IMG_2647
Sommeren 2000 monterte Harald Bodøgaard skulpturen: «Stjerner som fisker i himmelen» på svaberget utenfor Tranøy Galleri. Da utstillingen var over, var det mange i bygda som ønsket at den skulle bli værende. Foto: H.Rudolfsen

Tranøy fyr ligger stødig ute i havgapet. Fyret har egen restaurant og overnattingsmuligheter for besøkende. Tranøy fyr har fått en egen artikkel her hos meg. Les mer og se bilder fra fyrbesøket i de flotte omgivelsene HER

IMG_2645
Foto: Heidi Rudolfsen

 

bilde 1-3
Foto: H.Rudolfsen

I den vakre bygda Tranøy, helt nord på Hamarøy, får du en liten smak av det gode liv. Her finner du stillhet og skjønnhet.

Det var denne bygda vi ville se denne gangen. Vi stanser, litt tilfeldig, ved Tranøy Galleri, som har en nydelig beliggenhet på svabergene med en fantastisk utsikt mot havet.

Det viser seg at de har en sjarmerende liten hytte integrert i Gallerihuset, som vi kan leie. Denne sommernatten bor og sover vi på svabergene ved havet i Hamsuns rike, og får oppleve et sjeldent varmt og vakkert sommerdøgn i havgapet på Tranøy.

IMG_2656
Tranøy Galleri ligger vakkert til på svabergene ved havet – Foto: H. Rudolfsen

En turist kom med denne uttalelsen om Tranøy og Galleriet;

«Tranøy er ikke en omvei, men et mål på reisen. Tranøy Galleri byr på fantastisk «inn»- og utsikt!  Før, under og etter kunstopplevelsen må bare utsikten nytes – gjerne sammen med et glass med bobler…»

Jeg er så enig. Tranøy byr virkelig på seg selv. Tranøy tilbyr besøkende ulike gode overnattingsmuligheter, flotte spisesteder, særegne kafeer, museer og kunst.

Både utendørs og innendørs introduseres interesserte gjester for atmosfære og variert kunst av høy kvalitet. Noe av kunsten forsøker jeg å vise en liten bit av her. Men tro meg, det beste er å være i naturen og i bygda for å ta inn kunsten, og måten den formidles på.

Svabergene1-kopi-960x720
Lånt bilde.  Rettigheter: Tranøy Galleri

Ytterst på på Buneset, der hvor storbåra bryter og du ser over mot Hinnøya, Vesterålen og Lofoten, finner du en helt spesiell kunstutstilling. En rekke reproduksjoner av kunstnere, hvis malerier og litografier også er utstilt i ett av de to kunstgalleriene i bygda, Tranøy Galleri og Hamsungalleriet.

Hver sommer promoteres en til to nye kunstnere. Reproduksjonene er fotografier på værfaste plater, klebet på glassplater som er skrudd fast på de loddrette klippeveggene. Utstillingen kan besøkes dag og natt, alle dager i uken på sommeren. Uansett vær. Også vi fikk oppleve denne spesielle utstillingen en sein varm Nordlandskveld.

bilde 2-2
Foto: Heidi Rudolfsen

Galleriet om Svabergsutstillingen; Du følger stien ved siden av kvitfjæra i Heimerhavna, rusler over brua og langs rabbene med mose og lyng. Der ute hvor blikket møter Vestfjorden, og Lofoten henger uti havet lyseblå er møtet mellom natur og kunst. Det er på alle måter høyt under taket i vårt utegalleri.

IMG_2653
Foto: Heidi Rudolfsen

På svabergene på Tranøy står Kystkvinnene. De står nakne, men rake. Så uendelig vakre. De fortjener oppmerksomhet, og en helt egen artikkel. Og det får de. Les mer om Kystkvinnene på Tranøy  HER. 

På Tranøy finnes et kapell på en høyde midt i bygda. Kapellet er i privat eie, men er åpent for alle. Her kan du sitte så lenge du vil, ta en kvil, meditere, eller du kan lese et lite gudsord. Kapellet er vakkert, både utvendig og innvendig. Her hersker en velsigna utsikt og stillhet.

bilde 4-2

bilde 5-3
Velsigna utsikt og stillhet   –     Foto: H.Rudolfsen

Nyttige nettsider for Hamarøy og Tranøy

Tranøy Galleri

Tranøy Fyr

Hamsunsenteret

Reiseliv i Hamsuns rike

 

En kommentar om “I Hamsuns rike

  1. Tilbaketråkk: Edvardas Hus – En ny utsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s