Sjølufta på Tranøy fyr

Av Heidi Rudolfsen

Tranøy fyr ligger like vest for den trivelige bygda Tranøy i Hamarøy kommune. Fyret er som et smykkeskrin som denne sommerkvelden byr på gull, sølv og glitrende perler. Bli med og pust inn sjølufta på vakre Tranøy fyr.

Fyret ligger stødig og godt synlig helt ytterst i havgapet. Omgivelsene er så vakre at dekkende ord er vanskelig å finne. Fyret er selvfølgelig av stor betydning for alle båter langs leia, men også av betydning for lokalmiljøet og langveisfarende langs veien. Tranøy fyr er et landemerke langs Nordlandskysten.

Tranøy fyr har fått tildelt fyrnummer 719500 og er et ledfyr som ligger om lag 2,5 kilometer vest for bygda Tranøy, i Hamarøy kommune i Nordland. Fyret ligger på Stangholmen i Vestfjorden, og er forbundet med fastlandet med en omlag 270 meter lang støpt gangbru. Fyret ble tent den 19. september 1864.

Bygningene på Tranøy fyr er delt inn i små og store hus. Utleie av rom er et sommertilbud, siden isolasjon og strøm- og vannforsyning ikke er rustet for vinteropphold.

– Noen gjester kommer innom og gjør slett ingenting annet enn å gå litt rundt og snuse inn sjølufta, dukke når terna stuper, og drikke kaffe. Andre gjester bruker Tranøy som utgangspunkt for å besøke severdighetene i området rundt, forteller de som arbeider på fyret.

Sommerhalvåret har Tranøy fyr mange gjester. De fleste kommer vandrende langs den lange, snorrette og velstelte brua som tar deg trygt ut til fyret. På en fin sommerdag er turen ut til fyret på karrige Stangholmen intet mindre enn breathtaking.

Bak et av husene tørkes sengtøy fra nattens gjester i en lettsaltet havbris på godt gammeldags vis. Klærne vaier rolig i den milde sjølufta. Naturen, duften av hav, sengeklær på snora og stillheten, er ren meditasjon. Roen smyger seg inn i kropp og pust.

Fra balkongen rundt fyrlykta har du 360 graders utsyn. Du kan se fjelltoppene på Hamarøy, de imponerende Steigartindan i sør og Lofotveggen mot vest. På klare dager skimtes Mosken og Værøy. Det første som fanger blikket er imidlertid Tranøy fyr sett ovenfra, brua fra fastlandet og det klare blåfargede vannet.

På den høye muren som beskytter fyret og bygningene på Stangholmen mot Vestfjordens seige dønninger, vinterstorm og uvær, gjelder det bokstavelig talt å trå varsomt og nyte hvert eneste øyeblikk.

Julikvelden på Stangholmen og Tranøy fyr ligger i minnet som et vakkert glansbilde, og vi tar vare på disse øyeblikkene.

Vi er heldigvis vel kjent med at storhavet nokså brått kan «snu den andre sia te». Da byr storhavet på hissig vind, storm og et ikke helt ufarlig uvær over berg, holmer, hus og folk.

Akkurat denne kvelden er hav, vind og himmel mild og godhjerta.


Les mer om Tranøy

I Hamsuns rike

Svabergskunst på Tranøy

Edvardas Hus på Tranøy

Tranøy fyr

Alle foto: Heidi Rudolfsen

2 kommentarer om “Sjølufta på Tranøy fyr

  1. Tilbaketråkk: Edvardas Hus – En ny utsikt

  2. Tilbaketråkk: I Hamsuns rike – Ei ny utsikt

Kommentarer er stengt.