Bergtatt av Bergen

Av Heidi Rudolfsen

Den unge blide kvinnelige servitøren på uterestauranten i Vågen serverer oss ei kald øl og avkjølt hvitvin. Hun er strålende blid og sier begeistret: – Vi har hatt sol i mange uker, og det er meldt om sol i enda en uke. Vi er ikke vant til dette. Det er helt uvanlig,- det er et mirakel her i Bergen!

På en bratt bergvegg rett foran oss står BERGEN skrevet i store bokstaver. Det er fredag formiddag, og vi har landet med et av Widerøes fly på Flesland flyplass. Flyturen inn mot Bergen gir et førsteinntrykk som lover godt. Omgivelsene er nydelige, frodige og det er sommer!

fullsizeoutput_e54
Foto: Heidi Rudolfsen

Det er mai måned. Det er uvanlige høye temperaturer for årstiden i Bergen, og en vennlig og informativ sjåfør på flybussen bringer oss mot Bryggen i Bergen. Endelig skal jeg få oppleve Bergen for første gang. Helt foran i bussen får vi innføring fra sjåføren i hvordan vi skal finne hotellet vårt, beskrivelse av stien opp til Fløyen, og han synes at vi like godt bør ta turen opp dit samme ettermiddag. Bussens infoskjerm oppfordrer alle passasjerer til å lene seg godt tilbake og nyte turen. Vi følger oppfordringen.

IMG_4261

Bergen er en by og kommune i Hordaland på Norges vestkyst, omgitt av «De syv fjell». Byen omtales som «Vestlandets hovedstad». Bergen ble i sin tid grunnlagt av Olav Kyrre i 1070 med navnet Bjørgvin som betyr «den grønne engen mellom fjellene».

Som et fargerikt perlekjede ligger Bryggen langs sjøsiden i Vågen. En spasertur gjennom Bryggens trange smau og mørke svalganger bringer deg bakover i tid, til den gang Hanseatene dominerte denne delen av Bergen. Bergens aller første bebyggelse lå på Bryggen, som gjennom århundrer har vært en sentral del av byen.

fullsizeoutput_dc4
Foto: Heidi Rudolfsen

Bryggen i Bergen står oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Byen ble stemt fram som en av Europas beste byer i 2017 av Condé Nast Travellers sine lesere, noe som forteller noe om hvor attraktiv byen mellom de syv fjell er.

fullsizeoutput_dc5
Foto: Heidi Rudolfsen

Flere ganger har bygningene vært rammet av brann. Bryggen ble lagt i aske etter en storbrann i 1702. Etter denne brannen ble Bryggen gjennoppbygget etter gamle byggemønstre, og nå framstår Bryggen slik den har stått fra 1100-tallet. Bygningene er malt i tradisjonelle lune farger, og bryggene er skjeve og skakke. Området er en levende historisk bydel med 61 fredede bygninger og flere museer.

IMG_4302

fullsizeoutput_df1
Foto: Heidi Rudolfsen

Å rusle i Bergens brolagte gater og smau er et eventyr. Her har det bodd folk i hundrevis av år. Små trehus ligger på kryss og tvers, og brostein går over i smale trapper. Blomstene trives i krukker og bed langs de sjarmerende gamle velstelte husene. Byen viser seg villig fram. Varm, ryddig, velstelt og vakker.fullsizeoutput_dad

Spaserturen langs Bryggehusene mot den gamle festningen Bergenhus, bringer deg inn i et rolig grøntområde med grusveier, og noen hyggelig tilbaketrukne små kafeer inne på festningen. I Bergen finner du mange små hyggelig utesteder, og vi benyttet selvfølgelig disse flittig til et glass vin ute i det deilige været.

fullsizeoutput_dbc
Universitetsparken  Foto: Heidi Rudolfsen

IMG_4312Flotte parker er det mange av i denne byen, og parkene benyttes av både store og små. Parken ved Lille Lungegårdsvannet samlet denne helgen musikk og en uendelig rekke med trommende buekorps. Tulipanene slynger seg vakkert ved vannet. I Universitetsparken koser studentene seg i solen.
I den lille parken bak Bryggen i Vågen registrerer jeg at byens slitne og ikke helt rusfrie borgere innvilger seg en pause, og hviler i skyggen i en uvanlig varm Bergensvår.

fullsizeoutput_dbb
På vei opp mot Nygårdsparken  –  Foto: Heidi Rudolfsen

Fløibanen er en av Norges mest kjente attraksjoner. Det er Skandinavias eneste skinnegående kabelbane i sitt slag, og ligger 150 meter fra Bryggen. Turen opp til toppen av Fløyen går fra stasjonen på Vetrlidsalmenningen i Bergen sentrum, tar rundt 5-6 minutter over en trasé på 848 meter og med en stigning som øker fra 15 grader til 26 grader på det bratteste. Vognene er knyttet til en og samme kabel. Det sies at det aldri har vært alvorlige ulykker på banen. Godt å vite.

fullsizeoutput_e46
Foto: Heidi Rudolfsen

Kabelbanen åpnet i 1918, og det var bergenseren og stortingsmannen John Lund som sto bak nyutviklingen. Einar Oscar Schou var arkitekten, Erling Gjestland var ingeniør og anleggsleder. Fløibanen ble anlagt med inspirasjon fra lignende baner i Syd-Tyskland, Sveits og Nord-Italia. Siden har banen vært i drift. Først med delvis åpne vogner i oljet teak, mens det i dag er røde og blå vogner ved navn ”Blåmann” og ”Rødmann” som vekselvis frakter over en million passasjerer i året oppover mot fjellet.

IMG_4258
Foto: Heidi Rudolfsen

Banen bringer oss opp til Fløyen for en 50 lapp. Oppe på fjellet opplever vi panoramautsikt over byen, fjorden og havet. Utsiktspunktet Fløyen ligger 320 meter over havet, og her finnes et mangfoldige aktivitetstilbud for hele familien: lekeplass, kiosk, suvenirbutikk og ærverdige Fløien Folkerestaurant. Vi tar oss et glass vin mens vi beundrer utsikten og Bergen fra høyden.

På vei til toppen er det tre stopp: Promsgate, Fjellveien og Skansemyren.Bergenserne bruker banen som transport i dagliglivet. For oppe i høyden ligger faktisk en barnehage, og disse barna reiser med Fløibanen hver dag. Det er spektakulært spør du meg!

fullsizeoutput_e4b
Foto: Heidi Rudolfsen

Vi gikk ned fra Fløyen. En behagelig tur på en bred grusvei på omlag 45 minutter, med litt fotopauser. På vei ned fra fjellet passerer vi et herlig bassengområde med skrålende unger. En bedre beliggenhet for en slik oase skal man lete lenge etter.

fullsizeoutput_e30
Foto: Heidi Rudolfsen

I gatene som kveiler seg  nedover mot sentrum er de store trærne bokstavelig talt påkledd i hjemmestrikkede fargerike ullklær. Et tidligere kunstprosjekt har sørget for den spesielle påkledningen.

fullsizeoutput_db4
Foto: Heidi Rudolfsen

Stemningen jeg kjenner på når vi rusler i gatene ned mot sentrum, og på vandringene i de smale smauene, gir meg en følelse av å befinne meg langt sør i Europa. Jeg må virkelig klype meg selv i armen. For vi er i Bergen!

fullsizeoutput_dea
Foto: Heidi Rudolfsen

Fisketorget i Bergen har sentral beliggenhet midt i hjerte av byen. Helt siden 1200-tallet har Fisketorget vært et møtested for Bergensere og tilreisende. På Fisketorget selges fersk fisk og sjømat, lokalprodusert gårdsmat, frukt, bær og grønnsaker. Det er også flere restauranter som serverer et bredt utvalg av sjømat. Mathallen ligger i samme bygg som Turistinformasjonen, og er den delen av Fisketorget som er innendørs og åpen hele året.  Fisketorget ute er åpent vår og sommer. Fisketorget i Bergen har eksistert siden 1200-tallet og har siden den gang vært en av de viktigste stedene for handel mellom fiskere, bønder og byens innbyggere.

Den unge blide kvinnelige servitøren på uterestauranten i Vågen serverer oss en kald øl og avkjølt hvitvin. Hun er strålende blid og sier begeistret: – Vi har hatt sol i mange uker og det er meldt sol i enda en uke fremover. Vi er virkelig ikke vant til dette. Det er helt uvant, – dette er et mirakel i Bergen!  – Vil dere ha en mugge vann med isbiter? Jeg må jo passe godt på gjestene når det er så varmt!

fullsizeoutput_e55Hun har så rett. Dette er ikke dagligdags. Hverken for Bergenserne, eller for oss fra nord som sårt trenger varme. Bergen og Oslo har varmerekord i mai 2018 med over 30 grader, og byene slåss i skrivende stund om den endelige rekorden for måneden. Jeg kan orientere om at vinneren ble Bergen, som på denne datoen oppnår en temperatur på 31,4 grader!

Vi rusler rundt i denne herlige bølgen av varme, og er takknemlig for å få oppleve Bergen slik. Det sies at Bergen er kjent ute i verden for byens helt spesielle sjarm og atmosfære. Den må i følge andre besøkende oppleves. Så ble det min tur til å besøke den Vestlandske hovedstaden, og jeg er allerede betatt.

img_4327.jpg
Foto: Heidi Rudolfsen

Bergen er et perfekt utgangspunkt for å se fjordene i denne landsdelen. Både den berømte Sognefjorden, Geirangerfjorden og Hardangerfjorden er lett tilgjengelige via dagsturer, fjord cruise eller lengre rundturer. Akvariet som ligger bare 20 minutters gange fra Bryggen, det må være stas å oppleve for alle unger. Fjellet Ulriken er også en populær attraksjon som vi venter med,- til en annen gang.

IMG_4322
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_e8f
Foto: K. Olsen

Jeg har vært gjest i Bergen i varme maidager. Beliggenheten gjør Bergen unik. Den er vakker, sjarmerende, lun og preget av en avslappet atmosfære. Jeg vet det ofte regner her. Det nærmeste vi kom regn denne helgen var på en benk under en av byens fantastiske Gullregn i full blomst.

For en vakker by. Jeg er sjarmert, og bergtatt av Bergen. Jeg kommer tilbake.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s