Verdens nordligste botaniske hage

Sommer 2008 og hytta 2008 162
Foto: H.Rudolfsen
Av Heidi Rudolfsen

Verdens nordligste botaniske hage ligger i Tromsø. Hagen ligger sentralt og er lett tilgjengelig. Den er en fredelig og vakker oase på Tromsøya. Har du enda ikke vært der? Jeg anbefaler deg å sette av tid til en tur innom. Har du av ulike årsaker ikke mulighet for å ta turen, er du herved invitert, – gjennom et utvalg bilder fra den botaniske hagen i Tromsø. 

Tromsø arktisk-alpine botaniske hage i Tromsø er med sin beliggenhet på nesten 70 grader nord verdens nordligste hageanlegg. Hagen er en del av Universitetsmuseet i Tromsø ved Universitetet i Tromsø.

Hagen er åpen hele året, men er naturlig nok mest seerverdig på vår, sommer og høst. En koselig kafe serverer kaffe og vafler, og det er mulig å sitte både inne og ute. Bildet under er fra en tidlig vårdag.

IMG_3814
Foto: Heidi Rudolfsen
IMG_3815
Foto: Heidi Rudolfsen

Tusenvis av plantearter fra hele verden har fått et hjem i Tromsø arktisk-alpine botaniske hage. Plantene kommer fra polare strøk og fra høyfjellet. De trives normalt dårlig i de milde strøkene der de fleste botaniske hager finnes.

Plantene jeg viser frem er bare små glimt av gode blomstermøter over tid, og viser bare et tilfeldig utvalg av det mangfoldige plantelivet som vokser i den botaniske hagen.

fullsizeoutput_520
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_b66
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_522
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_51e
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_ac2
Foto: Heidi

Tromsø sitt arktiske klima med lange snørike vintre og kjølige fuktige sommermåneder, synes å være passende for trivselen til disse hardhausene. Hagen har steinsetninger og grusområder som gjenskaper forholdene verdens tøffe planter lever under.

Universitetet forteller at de i denne botaniske hagen har 25 temasamlinger. Sildre, søterot, og primulafamiliene, Arktis, Himalaya og det sørligste Sør-Amerika. Plantene fra gamle nord-norske hager sies å være spesielt imponerende. Mange av artene du finner kan du ikke se i andre hager.

 

fullsizeoutput_527
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_b68
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_b64
Foto: Heidi Rudolfsen

Du finner små, fargerike arktiske arter og planter fra alpine og kalde strøk i hele verden. De vokser i steinsprekker og steinblokker, som er hentet med sitt opprinnelige dekke av lav og mose. Verdens nordligste botaniske hage i Tromsø byr på en blomstrende, fargerik og en virkelig vakker oase.

fullsizeoutput_526
Foto: Heidi Rudolfsen

 

fullsizeoutput_cb4
Foto: Heidi

Den vakre valmuesøsteren fra Himalaya finnes i ulike arter og hybrider i en egen Himalaya-avdeling. Den mest kjente, kjempevalmuesøster (Meconopsis ’Lingholm’) blomstrer seint i juni med over meterhøye stengler med store vakre blå blomster. Det finnes også hvite, vinrøde og gule arter.

Det fortelles at det er få botaniske hager i verden hvor valmuesøstrene trives så godt som i Tromsø. Det er spesielt.

fullsizeoutput_ac7
Foto: Heidi Rudolfsen
Ranunculus_wilanderi_3_full
Foto: Bjørn Erik Sandbakk

Hagens nyeste landskap er en stor steinrygg sør i hageområdet. I den tørre og varme skråninga trives planter fra Tyrkia og Libanon, Sør-Afrika og Chile, mens det på den nordvendte side vokser snøleieplanter fra Svalbard. Her kan du blant annet finne en av Europas sjeldneste arter, polarnyresoleie (Ranunculus wilanderi), som bare fins viltvoksende en eneste plass i verden, nemlig på Kapp Thordse på Svalbard (Oppe til høyre).

fullsizeoutput_b84
Foto: Heidi Rudolfsen

Blomstersesongen starter vanligvis de første dagene i mai og varer til snøen kommer i oktober. Hagen har ingen porter og kan besøkes gratis døgnet rundt. Høydepunkter gjennom sesongen kan du få gjennom blomstringsvarsler. Se blomstringsvarsel for 2017 her.

fullsizeoutput_528
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_524
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_525
Foto: Heidi Rudolfsen

Tromsø botaniske hage om sitt nye tidsskrift:

fullsizeoutput_b63
Foto: H.Rudolfsen

Tromsø botaniske hage lanserer akkurat no eit nytt tidsskrift som heiter CASSIOPE. Tidsskriftet er oppkalt etter kantlyng, ein plante som ikkje finnest sør for Nordkalotten, og som har det vitskapelege namnet Cassiope tetragona.
Første heftet omhandlar gamle nord-norske hageauriklar, dei fargerike plantane som alle våre oldemødre hadde, men som no i stor grad er borte.

Sommer 2008 og hytta 2008 160
Foto: H.Rudolfsen

Førsteforfattar Brynhild Mørkved har samla inn over 120 av desse, med hagehistorie i Nord-Noreg frå før 1940.
Dei dannar ein fantastisk fargeprakt om våren, og dei mest distinkte får no norske namn med basis i si nord-norske kulturhistorie, som tromsøaurikkel, lebesbyaurikkel, jennyaurikkel, mosjøaurikkel, gammeldagsaurikkel og lyngsaurikkel.
Les første utgave av CASSIOPE

Hagens nettsted gir  her oversikt over et normalår og blomstring:

 • April: De første i sildresamlinga
 • Mai: Sildre-, og primula-samlinga, kubjeller (Pulsatilla)
 • Juni: Rhododendron, Primula, Arktis, deler av sildresamlinga, vårsøte (Gentiana verna)
 • Juli: Valmuesøster (Meconopsis), mange halvhøye stauder, silkenellik.
 • August: Høystaudene ved Dammen, augustprimula (Primula florindae), nord-norske tradisjonsplanter og urtesamlinga, tvillingspore (Diascia cf. anastrepta) i Afrika
 • September: Søtesamlinga, nord-norske tradisjonsplanter og høystauder
 • Oktober: Høstblomstrende søtearter, høstfarger, og de små rogneartene med hvite og rosa bær.

  IMG_2122
  Foto: Heidi Rudolfsen
IMG_3821
Hansine Hansens hus

Tromsø arktisk-alpine botaniske hage har egen nettside – Les her

Hagens arter og navn på planter  – Les her

Min andre artikkel om hagen,
Vårpoesi i Tromsø botaniske hage – Les her

 

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer om “Verdens nordligste botaniske hage

 1. Tilbaketråkk: Tromsø arktisk-alpine botaniske hage feirer 25 år! – Sjekk ut det flotte programmet for markeringen – Ny utsikt

 2. Tilbaketråkk: Ballblom kåret til årets villblomst – Ny utsikt

 3. Tilbaketråkk: Sommer og sol i Tromsøs frodige hage – En ny utsikt

 4. Tilbaketråkk: Vårpoesi i Tromsø botanisk hage – En ny utsikt

 5. Ny utsikt

  Hei Karen

  Tusen hjertelig takk for din umiddelbare hyggelige tilbakemelding på artikkelen. Fint å vite at du kunne «komme tilbake» til hagen i Tromsø gjennom denne artikkelen i bloggen min! Kanskje kommer du på besøk i Hagen når anledningen byr seg. En gang.

  Takken til som de som arbeider med hagen, sendes videre til alle de som gjør nettopp det! Som sørger for at vi kan komme å se og nyte 🌿

  Hilsen Heidi

  Liker

 6. Karen H. Lund

  Jeg har vært i Hagen for 8-9 år siden og lengter etter en anledning til å besøke den igjen. Det var en stoooor opplevelse å vandre rundt der og vite at alt dette vakre gror naturlig i karrige og kalde strøk. Tusen takk for at dere jobber med dette og viser oss skjønnhet som vi ikke finner i tempererte soner.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s