Sherpatrappa i Tromsø

Av Heidi Rudolfsen

Har du gått Sherpatrappa i Tromsø? Kanskje har du tenkt å ta turen opp steintrappa i løpet av sommeren? Det er en flott tur, og turen er mulig å gjennomføre for deg med normal kondis og greie ben. Er du i tvil om du klarer de 1300 trinnene? 

Du klarer det. Du må bare ta deg litt tid, og legge inn små pauser underveis på de fine pausebenkene. Eller pustebenkene, som jeg velger å kalle dem.

img_3466.jpg

Informasjonen i artikkelen er hentet fra Tromsø kommunes nettsted, og viderebringes her til deg som vil forsøke deg på Sherpatrappa i Tromsø.

Jeg har gått Sherpatrappa opp til Fløya både vår og høst. Les mer her. Både utenbys besøkende og Tromsøs innbyggere ser ut til å bruke trappa flittig. Turen og trappa er så godt besøkt at Tromsø kommune har utarbeidet informasjon til trappegåerene på sin nettside (Se egen link nederst i artikkelen).

Jeg velger å omtale Sherpatrappa med stor S. Fordi trappa og de som sirlig har lagt stein på stein fortjener det.

Pausebenker er tilgjengelige for både tobeinte og firebeinte trappegåere. Trappa har flere fine pausebenker hvor det er mulig å finne igjen pusten, og nyte utsikten.

Parkering viser seg å være viktig for mange av trappevandrerene. Hvis du bruker bil, kan du parkere gratis på kommunens utfartsparkering på Elvestrand (gravlunden), forbi campingplassen og Tuil Arena i Tromsdalen.

Herfra går du ca. 1,7 km via turveier og gjennom boligområder til starten på Akslastien i Fløyvegen. Traseen er bare delvis merket, så det er lurt å ta med seg kartet kommunen har laget. Å parkere på Elvestrand gjør selvfølgelig turen noe lengre.

img_3979.jpg

Med buss har du flere muligheter. Du kan ta nummer 20, 24 eller 28 til bruhodet ved Ishavskatedralen, og herfra følge de grønne turstiskiltene merket «Fløya via Aksla». Du kan ta buss 27 til for eksempel Eurospar eller Fjellheisen, eller buss 26 til Fløyvegen.

Fra busstoppene i Fløyvegen og ved Fjellheisen tar det deg knappe 5 minutter å gå til starten av Akslastien.

Med sykkel tar det deg 12-15 minutter fra sentrum til starten på Akslastien. Jeg ville nok brukt litt lenger tid. Se kart.

IMG_1394
Kart Tromsø kommune. Parkering og stier for tur opp Sherpatrappa.
IMG_3978

Selve Sherpatrappa starter på Lilleaksla 150 moh, og tar deg opp gjennom tett bjørkeskog, forbi tregrensa til høyfjellet. I løpet av sommeren 2018 vil de siste trappetrinnene bli lagt helt opp til fjellplatået ved Fjellheisen på 410 moh.

Trappa har godt over 1000 trinn og er en av de lengste slike trapper i Norge. Ved starten av trappa kan du fylle vannflaska i en liten bekk, og på turen oppover kan du ta en pust i bakken på en av de mange spesialbygde benkene.

IMG_3977

Skal du gå Sherpatrappa bes du om å bruke trinnene, og ikke sideterrenget. Jo mindre tråkk langs kantene, jo større er sjansen for at plantene klarer å etablere seg her igjen. På den måten binder de jord og forebygger erosjon, og trappetrinnene vil ligge støtt i mange år.

Tromsø kommune ønsker god tur opp trappen. Det samme gjør jeg! Turen opp Sherpatrappen er helt topp, og trinnene er gode å gå i.

Utsikten over havet, fjellene og byen er enestående. Særlig utsikten fra toppen av Fløya og fjellheisen hvor du har panoramautsikt over Tromsøya og områdene rundt.

IMG_3963

På toppen kan du nyte medbrakt niste ute i det fri, eller du kan kjøpe det du ha lyst på inne i Fjellstua restaurant. Jeg anbefaler å ha litt godt i sekken, siden Fjellstua noen ganger kan være stengt grunnet private arrangement.

IMG_3984

Skulle du komme til erkjennelsen om at turen ned blir for mye for slitne bein, kan du ta Fjellheisen ned. Eller motsatt om du vil, heisen opp og trappa ned. Kan det bli bedre?Les mer

Høst i Sherpatrappa

Tromsø kommune

Kart for turen

FjellheisenFoto: Heidi Rudolfsen

3 kommentarer om “Sherpatrappa i Tromsø

  1. Tilbaketråkk: Høst i Sherpatrappa – Ny utsikt

  2. Tilbaketråkk: Sherpabeslekta? – Ny utsikt

  3. Tilbaketråkk: Herlig opptur i Fykantrappa – En ny utsikt

Kommentarer er stengt.