Herlige frodige Skiathos

Heidi Rudolfsen

Skiathos er en liten gresk øy med vakker natur og herlige badestrender. Til tross for at øya bare er 12 kilometer lang og 6 kilometer bred, finnes det her mer enn 60 strender. Den ene vakrere enn den andre. 

Skiathos tilhører øygruppen Sporadene som ligger i Egeerhavet øst for Aten og det sentrale greske fastlandet. Her finnes vakker natur med olivenlunder, frukttrær og herlige strender. Øygruppen blir ofte omtalt som de eviggrønne og frodige øyene i Hellas på grunn av pinjeskogen som står grønn hele året. Det bor omlag 6000 personer på øya.

fullsizeoutput_270
Skiathos by  Foto: Heidi Rudolfsen

Den flotte naturen, den klare blå sjøen, og de sjarmerende havnebyene er helt klart bakgrunnen for at filmen Mamma Mia ble innspilt nettopp på disse greske øyene, -nærmere bestemt på Skopelos, og noen klipp på Skiathos.

Kirken på klippen, Agios Ioannis, har alltid vært et turistmål på Skopelos, og jeg besøkte kirken mange år før filmen ble til. Siden det mye omtalte bryllupet i Mamma Mia har filmen bidratt til å gjøre øyene populære.

 

Det er ikke Meryl Streeps scenekunst som er bakgrunnen for min begeistring for disse greske øyene, selv om hun så absolutt er en av mine favoritter blant kvinnelige skuespillere. Jeg er glad i disse greske øyene fordi de er særdeles vakre.

fullsizeoutput_289
Skiathos   Foto: Heidi Rudolfsen

Skiathos by er en intim og hyggelig havneby. De fleste aktivitetene i byen er konsentrert rundt hovedgaten og de to havnene. Mellom havnene ligger Bourtzi-halvøya. Skiathos har et godt utvalg av butikker, og hyggelige steder å spise og drikke.

fullsizeoutput_278
Skiathos by   Foto: Heidi Rudolfsen

Jeg har besøkt Skopelos og Skiathos ved flere anledninger. Stort sett på våren. Det er godt mulig å kombinere opphold på Skiathos med Skopelos, eller Alonissos. Det er riktignok bare Skiathos som har flyplass, og herfra går reisen videre til de nærliggende øyene med båt.

fullsizeoutput_294
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_277
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_273
Foto: H.Rudolfsen

På Skiathos trives de aller fleste. Skiathos har et internasjonalt publikum og det fortelles at også europeere har sommerhus på øya. Utelivet er bra med barer og diskoteker. Byen er derfor godt likt av unge turister. Naboøya Skopelos beskrives og oppleves som litt roligere.

Restaurantene er utmerkede, med alt fra førsteklasses internasjonal mat til god gresk husmannskost. Jeg foretrekker det siste. Gresk salat (choriatiki salata) med tzatziki er et must.

fullsizeoutput_296
Skiathos   Foto: Heidi Rudolfsen
IMG_3062
Foto: Heidi Rudolfsen

Langs sydkysten ligger strendene som perler på en snor, og det er mulig å komme seg til de ulike strendene med buss, drosje eller moped. De fleste strendene er omgitt av trær som gir deilig skygge når solen står på sitt høyeste. På mange av strendene er det enkle tavernaer med matservering, og de større har også utleie av utstyr knyttet til ulike vannaktiviteter.

fullsizeoutput_28f
Foto: Heidi Rudolfsen

Den beste av strendene sies å være Koukounaries, en lang buet sandstrand kantet av pinjetrær. Jeg er litt usikker på om jeg er enig i det! Foretrekker du den rolige nordkysten kan du dra med båt til strender med klipper og grotter. Bildet over viser stranden vi benyttet fordi den hadde en rolig og avslappende atmosfære, samt at den lå i gangavstand fra hotellet vårt.

fullsizeoutput_28a
Kastro   Foto: Heidi Rudolfsen

På nordspissen av øya ligger Kastro, restene av det som var den gamle hovedstaden på Skiathos. Vi leide bil for å komme oss til denne delen av øya. Veiene er gruslagte og svingete. Dette området var øyas hovedstad i middelalderen og frem til 1830. I dag ligger mye av bygningene i ruiner.

fullsizeoutput_28c
Kastro  Foto: Heidi Rudolfsen

På Kastro ligger flere små kapell, en borg og et amfi bygget av stein. Stiene ut mot borgen er gode, men det er lurt å ha gode sko. Utsikten fra fjellklippene er fantastisk. Blått åpent hav, bølgende som slår mot klippene og idylliske viker. I Kastrobukta er det strand, og mange turister tar turen til denne stranden med båt. Du kan også gå ned den bratte fjellskråningen til stranden.

fullsizeoutput_284
Kastro   Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_280
Kastrobukta  Foto: Heidi Rudolfsen

På en restaurant i utkanten av havna i Skiathos by kommer vi i snakk med forfatter og reiselivsjournalist Jens A. Riisnæs. Han forteller om rolige dager på en av naboøyene, om erfaringene sine med øyriket i Sporadene, og om en omgjengelig og vennlig lokalbefolkning. Han har reist mye i hele verden, men valgte altså en liten gresk øy i Sporadene da han ønsket et privat sted å bo i perioder. Han er glad i Hellas.
Les mer om J.A.Riisnæs

Jeg sier bare; Herlige Hellas, og varme rolige greske øyer. Noe av det vakreste som finnes.

fullsizeoutput_299
Hyggelig og lærerik prat med Jens A Riisnæs (t.h)    Foto: Heidi Rudolfsen

Lurt å vite

  • Du kan benytte buss, taxi og båt for å komme deg rundt på øya.
  • Det er mulig å leie bil og moped, – men sjekk kvaliteten på det du leier. Vi har opplevd at ting ikke har fungert! Ha telefonnummer til utleier tilgjengelig.
  • Veiene oppe i høydene er gruslagte, og noen steder bratte og smale. Tenk på hvilken leiebil som passer best.
  • Trafikk-kulturen på smale svingete veier er annerledes enn hjemme. Dette utfordrer trafikksikkerheten.
  • Bruker du buss på kveld/natt og går av på mørke smale veier uten belysning,- gir jeg deg følgende råd som kanskje høres rart ut:  Ta med refleks!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s