Trogir, en Kroatisk perle

Av Heidi Rudolfsen

Sør i Kroatia, langs Adriaterhavskysten, ligger vakre og idylliske Trogir. Små broer binder gamlebyen sammen med resten av Trogir, og naboøya Coivo.  Mange omtaler Trogir som Kroatias Venezia. Finnes det virkelig noe som kan måle seg med Italias Venezia?

Trogir og nærområdene rundt nyter godt av kort avstand til Split flyplass. Avstanden til storbyen Split er omlag 3 mil. Det er kun seks km til Split flyplass, med bare en 10 minutters taxitur mellom flyplassen og Trogir. Kan det bli enklere?

fullsizeoutput_267b
Foto: Heidi Rudolfsen

Byens strategiske beliggenhet ved Adriaterhavet vitner om et langt liv som sentrum for maritim virksomhet og handel. Den lille byen har omlag 13 000 innbyggere og er blitt et populært reisemål for turister som besøker Kroatia. Noen enkle wikipediafakta om byen finner du her.

fullsizeoutput_265e
Foto: Heidi Rudolfsen   Trogirs kaiområde med restauranter og et yrende båtliv

Rett ved vakre Trogir ligger øya Ciovo. En frodig øy som med sine mange bukter er blitt et populært område for besøkende, også de som jakter etter feriebolig i Kroatia.

fullsizeoutput_26ba.jpeg
Foto: Heidi Rudolfsen  Båtene kommer og går i Trogir

Den historiske byen har broforbindelse til Ciovo. Hit kommer svært mange gjester i sommermånedene for å feriere i kortere eller lengre tid, og for å nyte varme, strandliv og bading. Små motorbåter bringer sommergjestene inn til gamlebyen i Trogir på kort tid. Coivo kan du lese mer om her Varme Ciovo.

fullsizeoutput_26a2
Foto: Heidi Rudolfsen   Naboøya Coivo og landsbyen Okrug
fullsizeoutput_26bd
Foto: Heidi Rudolfsen    Kamerlengo-borgen ligger ytterst i Trogirs havn

Trogir har en lang historie og byen ble grunnlagt i år 300 før Kristus. Siden den gang har byen gjennomgått ulike epoker med vekst, forfall, krig, beleiringer og eierskifter. Italia tok byen under andre verdenskrig. I 1944 ble den igjen en del av datidens Jugoslavia, frem til Kroatia erklærte seg uavhengig 25. juni 1991 som Republikken Kroatia. Les om Kroatias historie her.

fullsizeoutput_26be
Foto: Heidi Rudolfsen  En del av kaiområdet ved broen over til Coivo

Trogir er èn av flere UNESCO-byer i KroatiaLes mer her. Den gamle og godt befestede byen har bevart mye av sin bebyggelse og struktur fra middelalderen, og alt ligger lett tilgjengelig for besøkende innenfor et lite område.

fullsizeoutput_26b5
Foto: Heidi Rudolfsen. En av inngangene gjennom bymuren i gammelbyen i Trogir

Fra fastlandet går det to broer over kanalen til øya. Småbåtene ligger tett langs hele kanalen. Trogir er forøvrig en flott havn for både store og små båter, og har også et mekanisk båtverksted. Mange seilere er innom Trogir.

fullsizeoutput_266a
Foto: Heidi Rudolfsen   En av tre (snart fire) broer i Trogir. Ny bro over til Coivo åpnes 2018.
fullsizeoutput_267f
Foto: Heidi Rudolfsen

Hvordan har det seg at byen omtales som Kroatias Venezia? Er det mulig å måle seg med særegne og unike Venezia? Etter å ha vært i Trogir og området rundt over litt tid, er det nå mulig for meg å forstå sammenligningen.

fullsizeoutput_26af
Foto: Heidi Rudolfsen

Byen knyttes sammen med fastlandet og naboøya Ciovo med broer. Trogir er en liten øy, og middelalderbebyggelsen preger øya. Inne i gammelbyen er det ikke mulig å benytte bil, og gatene oppleves derfor rolige og støyfrie. Her sammenlignes byen med Venezias bilfrie gater, utallige kanaler og broer.

Trogir består videre av trange gater og smug, og atmosfæren er intim og ekte. De brolagte gatene vitner om liv, kultur og historie vi bare kan ane konturene av.

I kveldinga mens vi venter på den lille motorbåten som skal ta oss over til øya vi bor, ser jeg plutselig en svartlakkert gondolbåt komme glidende stille mot kaikanten i Trogir. What! Gondoler her?

fullsizeoutput_2673
Foto: Heidi Rudolfsen   Gondolbåten i Trogir. Utsikt mot Coivoøya.

Trogir har en egen gondolbåt som bringer interesserte turister rundt øya for litt over 100 kuna. Langt rimeligere enn en tur med Venezias gondoler.

fullsizeoutput_269b
Foto: Heidi Rudolfsen

Gamlebyen har sjarmerende brolagte gater med finslipt stein av et ukjent antall menneskeføtter. Trogirs brolagte gater er behagelige å gå på, – og i. Antall mennesker er her, som i andre små byer, ikke for påtrengende om du unngår de varme og mest hektiske sommermånedene.

fullsizeoutput_2682.jpeg
Foto: Heidi Rudolfsen

Restaurantene er mange og de aller fleste er preget av kvalitet og stil. Maten er variert og meget god. Du kan velge det spisestedet som passer akkurat deg. På restaurant Lidio opplever vi en strålende service, herlig mat og vin.

fullsizeoutput_26a9.jpeg
Foto: Heidi Rudolfsen  Byens største torg. The City hall – Duke`Palace
fullsizeoutput_26ab.jpeg
Foto: Heidi Rudolfsen    The City hall – Duke`s Palace
fullsizeoutput_26b0
Foto: Heidi Rudolfsen    The Cathedral of st. Lawrence

Jeg tenker på hvordan livet i disse gatene engang har vært, og hvordan dagliglivet fortoner seg for innbyggerne når turistene ikke er her. I en av gatene passerer vi en kvinne som selger olivenolje utenfor huset sitt.

På Coivoøya kiler Hellas meg i nakken, og i Trogir fornemmer jeg Italias små tette middelalderbyer. For en herlig kombinasjon!

fullsizeoutput_2683
Foto: Heidi

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg har et godt forhold til Hellas og Italia! I Kroatia møter jeg, utrolig nok, på begge landene samtidig. Et blikk på kartet viser et Kroatia med beliggenhet mellom disse to landene, og med historisk tilknytning til begge.

Men Trogir er seg selv. Fullt og helt. Med sitt særskilte liv og en sterk historie. Dette preger landet, byen og folkene som bor her.

fullsizeoutput_26b4
Foto: Heidi Rudolfsen

Menneskene vi møter er arbeidsomme, hyggelige, høflige og imøtekommende. De er gode på mat, serverer enorme salater, deilige hovedmåltider og god vin.

Noen restauranter ligger der du minst venter det. Det enkle er noen ganger det beste. Her (bildet under) spiser vi salat til lunsj. Porsjonene er det ingenting å si på. De er rause.

fullsizeoutput_269c
Foto: Heidi Rudolfsen

Ved en frodig park ved kanalen ligger byens marked, og her kan du bokstavelig talt velte deg i det enorme utvalget av lokal frukt, grønnsaker, blomster, olivenolje, honning. Og selvfølgelig utvalgte turistrettede artikler, som badesko og Kroatisk godt duftende lavendel.

fullsizeoutput_2686
Foto: Heidi Rudolfsen

Noen venter på skyss hjem etter en hyggelig kveld i Trogir. Kanskje til en av de øyene like i nærheten av denne vennlige byen. De små båtene går regelmessige og punktlige, og bringer feriegjester dit de ønsker.

Trogir har mye å vise fram. På den tiden vi hadde tilgjengelig, rakk vi bare å oppleve en liten bit av den sommervarme byen.

På tur ut fra havnen kan vi se Trogir ligge stille i rødlig kveldssol, som en vakker perle. Trogir er virkelig en Kroatisk perle.


Les om Ciovo Varme Ciovo

Les om Italia Vidunderlige Venezia

Les om min Veneziavandring

En kommentar om “Trogir, en Kroatisk perle

  1. Tilbaketråkk: Varme Ciovo – En ny utsikt

Kommentarer er stengt.