Tøff opptur i Fykantrappa i Meløy

Av Heidi Rudolfsen

Ei 100 år gammel tretrapp klamrer seg fast i fjellsida innerst i Glomfjord. Den bratte trappa er noe helt utenom det vanlige. For godt over 40 år siden gikk jeg denne trappa sammen med mine foreldre. Historien sier at jeg skal ha vært et sted mellom 7 og 10 år. Jeg var knyttet fast til min far med tau.

Jeg har kun vage minner om turen. Nå er vi på vei opp den samme dalen. Over samme gyngende hengebru, for å ta turen opp på høyfjellet igjen. I ei gammel værslitt trapp. Det er bratt. Det er luftig. Det langt ned. Det er faktisk ganske skummelt.

Fykantrappa i Meløy er en helt unik trapp fra Rallartiden med 1129 trappetrinn over 300 høydemeter. Noen kaller den også for Rallartrappa. Trappa finner du helt innerst i Glomfjord i Meløy. Trappa ligger kun 20 minutters kjøring fra isbreen Svartisen i Meløy

Mellom Fykantunnelen og Svartistunnelen langs RV 17, går det vei videre innover dalen som fører oss helt opp på Glomfjellet.  Like før første tunnel innerst i Fykandalen tar vi til venstre, til parkeringsplassen for Fykantrappa.

fullsizeoutput_26e0
Kan du se Fykantrappa i fjellveggen?    Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_26ff
Foto: Heidi Rudolfsen

I det du løfter blikket opp mot fjellsiden skimtes trappa som bokstavelig talt henger i bratte berget. Bildet ved siden av viser startpunktet for trappa, den delen er restaurert. Trappa omtales som Europas best bevarte trappeanlegg.

Fykantrappa ble bygget i 1919 av Rallarene. Rallaren var en anleggsarbeider som arbeidet med jernbanelinjer, veier, industrianlegg, eller gruvearbeid. I Meløy la de ned et stort arbeid med et vannkraftprosjekt innerst i Glomfjorden.Rallarene arbeidet på fjellet for å lede vannet ned til Glomfjord Kraftverk. Historiene om Rallaren, og livet de hadde her oppe på fjellet er fortsatt godt synlig.

Trappa er i dag en gammel tretrapp som biter seg fast i den massive fjellsiden. Fra parkeringsplassen og opp fjellveggen er det ca 1,7 km.

fullsizeoutput_26f9
Foto: Heidi Rudolfsen

Dette er en utflukt som utfordrer både kropp og hode. Jeg vil faktisk kalle det en mental styrkeprøve. Men tør du ta turen, lover jeg deg en minnerik tur, og en helt unik utsikt.

Turen går først over elva i ei hengebru, så gjennom en bratt sti gjennom skog opp mot selve trappa. Hele turen til toppen av fjellet tar omlag en time. (Rolig gange, og med noen hvilepauser).

Som ungdom og voksen har jeg gått trappa mange ganger. Jeg har introdusert familien for trappa, og den helt spesielle «klatreturen». Jeg kan avsløre at jeg i en periode faktisk var redd for høyden enkelte steder.

Nå har jeg bestemt meg for å gå de kjente trinnene igjen. Det er sommer, sol, og trappa er tørr og fin.

fullsizeoutput_26e2
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_26e3
Foto:Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_26e8
På vei opp Fykantrappa    Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_26fc
Foto: Heidi Rudolfsen

Trappa er åpen for alle, og man går turen på eget ansvar. Det er viktig å være klar over at trappa kan være glatt i fuktig vær. Kanskje kan turen vente til en dag sti og trapp er tørr?

Fykantrappa krever gode ben og knær, samt en god dose mot. Med en stigning på sine 300 høydemeter opp langs fjellveggen er det nødvendig med godt fottøy, normalt god fysikk, og helst ikke en utpreget høydeangst. Har du derimot litt høydeangst som du ønsker å utfordre, er dette definitivt stedet.

Denne fine dagen er det mange som gjerne vil ta turen opp Fykantrappa på Glomfjordfjellet. På vei opp trappen møter vi de som allerede har vært på toppen, og som nå er på vei ned. Noen trenger å passere oss som ikke har det riktig så travelt, og som trenger litt mer tid. Trappa er i bruk av både lokalbefolkningen og andre besøkende. Besøkene dokumenteres nøye i gjesteboka på toppen.

fullsizeoutput_26fb
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_26f1
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_2700
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_26f2
Fykantrappa 1129 trinn   Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_2701
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_26f3
Foto: Heidi Rudolfsen

Vel oppe kan du gi deg selv en klapp på skuldra for at du klarte å gjennomføre turen. Så kan du nyte den strålende utsikten over mektige fjellsider, Fykanvannet, fjorden og sneområdene på fjellene som strekker seg helt mot Svartisen.

På toppen av Fykantrappa ligger Rallarbrakka, en liten fjellrestaurant. Her finnes bord, krakker, servise fra gammel tid, og det servereres mat og drikke. Rallarbrakka har en begrenset åpningstid, og er åpen med værforbehold. Om Rallarbrakka ikke har åpne dører den dagen du er på tur, anbefaler jeg å ha med matpakke og vann i sekken.

Herfra kan du rusle videre innover fjellet på smale stier i lett terreng. Du kan også velge å si deg fornøyd med trappeturen, spise litt niste, skrive i gjesteboka, og starte på nedturen. Som i seg selv er vel så utfordrende som oppturen.

Jeg gjennomførte turen også denne gangen. Høydeangsten kom, men gikk igjen. Fykantrappa altså. Et unikt byggverk. For en herlig opptur. Denne gangen også.

Viktig informasjon:

Fykantrappa er sommeren 2020 STENGT av sikkerhetsmessige årsaker. Trappa vil være stengt på ubestemt tid grunnet renovering.

fullsizeoutput_26f6
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_26f4
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_2706.jpeg
Jeg nådde toppen! Foto: K.Olsen
fullsizeoutput_26f8
Innover fjellet i frodig og lett terreng       Foto: Heidi Rudolfsen

fullsizeoutput_2703.jpeg

Besøk vakre Meløy Kommune Les her

Organiserte turer opp Fykantrappa  Les her

Magiske Svartisen  Les her

Sherpatrappa i Tromsø  Sherpatrappa steg for steg