Edvardas Hus på Tranøy

Av Heidi Rudolfsen

En jeg kjenner uttalte  for en tid siden; «Alle burde få anledning til å oppleve et døgn på Edvardas Hus på Tranøy». Jeg må innrømme at uttalelsen gjorde meg nysgjerrig. Hva er det med Edvardas Hus på Tranøy som alle bør få muligheten til å oppleve? 

Året etter besøkte vi den lille bygda Tranøy i Hamarøy. Møtet med Tranøy gjorde inntrykk på flere vis, og den innholdsrike bygda har fått betydelig spalteplass i bloggen min. Vi lokaliserte under vårt besøk Edvardas Hus, men av ulike årsaker fikk vi ikke anledning å stoppe opp der.

fullsizeoutput_2716

Vi er tilbake på Tranøy. Et steinkast fra havskura berg, sandstrender, brun glatt tang og frisk havluft ligger Edvardas Hus. Det store okergule huset ligger i lyset fra varm kveldssol, og huset kan ved første øyekast forveksles med et av bygdas private eldre velstelte hus. Men Edvardas Hus er noe helt annet. Noe mer.

I Edvardas Hus er det mange rom. Edvardas Hus er nemlig et av de minste hotellene i Norge. Hotellet eies og drives av Torill Ellingsen og Valdemar Hansteen, og har vært i drift siden 1991. Edvardas Hus har en søster, som bærer navnet Edvardas Søster.

fullsizeoutput_2719

På hotellets hjemmeside får jeg kjennskap til at  Edvardas Hus og Edvardas Søster holder til i staselige trebygninger fra tidlig på 1900-tallet. Opprinnelig har bygningene huset bank og butikk. Begge husene ligger ved sjøen, og fra de fleste rommene kan du se havet. Avstanden mellom Edvardas Hus og Edvardas Søster er bare et par hundre meters spasertur.

Restaureringen av husene er utført med respekt for det gamle. Rommene har malte tregulv og veggene har gode tradisjonelle farger. På de fine tregulvene ligger vevde fargerike matter. Alle rommene har bad med toalett.

Renoveringen av Edvardas Hus framstår gjennomtenkt og preget av kvalitet. Samtidig som huset holdes i god gammeldags ånd finnes moderne innslag som kler huset godt. Huset rommer en herlig blanding av gammel og nytt, og på veggene henger en variert samling flotte kunstverk som eierne har samlet over år.

fullsizeoutput_2752

 Eierne om Edvardas Hus
«Her finner du stillhet og skjønnhet, både ute og inne. Her er ro som gir hvile og fornyelse. Vi tilbyr frokost og middag til våre overnattingsgjester. Vårt lille hotell har ni værelser og to loft fordelt på to nesten 100 år gamle trebygninger. Vi tar imot gjester på bestilling hele året. Hvis du kommer i sommersesongen og ikke har reservert, ring gjerne på døra, vi tar imot hvis vi har ledig kapasitet».

fullsizeoutput_2741

Denne julikvelden er det vi som står på trappa til Edvardas Hus og ringer på den grønne døra. Edvarda har lykkeligvis et ledig rom for oss.

Måltidene Edvardas Hus tilbyr sine overnattingsgjester er preget av god hjemmelaget mat. Brød og syltetøy, fisk fra havet i nord, og det vertskapet høster i natur og i egen hage.

Siden vi kommer litt seint er middagstida er over, men vi får et generøst tilbud om en spesiallaget kveldsmat, kaffe, dessert og god vin.

fullsizeoutput_271c

Maten serveres ute på den trivelige terassen i selskap med en tre-fire andre gjester og et ukjent antall geranium i krukker som akkurat er begynt å blomstre. Vi får høre at de blomstrer litt sent i år.

Vi får tilbud om å bo på «det kvite rommet» som har utsikt mot bakhagen. Kanskje er det et av rommene hvor vi ikke ser ut mot havet. Men det betyr virkelig ingenting!

fullsizeoutput_2725

Kveldssola ønsker varmt velkommen gjennom herlige vinduer, og vi sover i et behagelig sus fra de store trærne i Edvardas hage. Vi kan ikke annet en storkose oss her. Det kvite rommet oppleves som en lett lys sommerdrøm.

fullsizeoutput_272b

På vei ned den herskapelige loftstrappa om morgenen, skimtes frokostbufeen gjennom et sjarmerende gammelt vindu med små glassruter. Her finner vi akkurat det vi trenger for en god start på dagen, og mere til. Hjemmelaget rabarbrasyltetøy. Lune nybakte brødvarer. Deilig kaffe servert av vertskapet i sølvfarget serveringskanne.

fullsizeoutput_2747

I den lyse seine sommerkvelden  lister vi oss ned den hvitmalte brede loftstrappa, forbi alle bildene og historiene på de røde veggene, husets lune bibliotek og ut. Vi fikk med oss den nydelige kunstutstillingen på svabergene på Buneset i skinnet fra ei rød midnattsol. Morgenen etter stakk vi innom Kystkvinnene som står ved havet like ved Tranøy Galleri. Et godt gjensyn. Les mer om kystkvinnene i nord her.

I lavsesongen tilbyr Edvardas Hus deg å bo på «tenkeloftet». Edvardas Hus tenker at «loftene er velegnet for den som har arbeid som krever ro, konsentrasjon og avstand fra hverdagslivet». Om jeg hadde bodd nærmere ville jeg testet ut tenkeloftet. Jeg er sikker på at jeg ville oppleve stillhet, og få muligheten til å tenke lange kloke tanker.

På dette hotellet kan gjestene komme og gå som de vil. Gjestene får egen nøkkel til den grønne ytterdøra. Men man må vise hensyn og være stille.

Days like this står skrevet i sommerjakken min som henger på Edvardas egne kleshengere. Eller som Hamsun kanskje ville ført i penn: Dager som dette!

fullsizeoutput_2759

Alle som har lyst burde få anledningen til oppleve dager som dette. Et døgn eller to på Edvardas hus. Døgnet på Edvardas Hus er sirlig notert i minneboka for gode opplevelser.

Edvardas Hus er vakkert, fargerikt, stille og fredelig. Hotellet er skinnende rent, har herlig mat og en særegen personlig service. Edvardas Hus har en helt egen atmosfære.

Sola skinner fra en lys blå himmel over Tranøy og det store gule huset. Vi håper at de neste gjestene som ringer på døren hos Edvardas Hus får oppleve det samme som oss. Vi følte oss velkommen. Takk. På gjensyn!

PS: Edvardas Hus ble lagt ned og solgt sommeren 2021


Les mer fra området

I Hamsuns rike

Steinbra svabergskunst på Tranøy

Tranøy fyr

Kystkvinnene i nord


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s