Gode tips til gjenbruk av kaffegrut!

Av Heidi Rudolfsen

En høstkveld sitter vi fire voksne med hver vår kopp med rykende varm svart kaffe. Den svarte kaffen fra presskannen dufter og smaker herlig etter en sen middag. Av en eller annen grunn dreier samtalen seg plutselig om kaffegrut. Jeg samler nemlig på kaffegrut!

Kaffegruten fra min italienske bialetti, presskannen eller kaffefilteret i trakteren på hytta, samles i en skål på kjøkkenbenken. Gruten tørker, og etter et par dager på benken strøs tørr kaffegrut i jorda rundt plantene i hagen. Eller i jorda rundt plantene i krukkene ute. Dette gjør jeg gjennom våren, sommeren og høsten. Hvorfor? Fordi kaffegruten er næringsrik og gir plantene gjødsel.

fullsizeoutput_2a6d
Det er høst og krukka med vintergrønne barnålsplanter får tørr kaffegrut

Plantene vil gjerne ha litt kaffegrut! Kaffegrut kan altså brukes som gjødsel til planter, særlig plantene som vil ha litt surt vekstmiljø. Roser, asalea, rododendron og ulike fruktrær. Kaffegrut inneholder blant annet nitrogen og fosforsyre. Spre kaffegrut rundt plantene og de får næringsrik jord å vokse i.

Meitemarken er glad i kaffegrut, og feit mark gir som vi vet god jord og gode vekstvilkår. Kaffegrut holder dessuten brunsneglene unna plantene. Kaffegrut rundt salatplantene i kjøkkenhagen sies derfor også å være bra.

Kaffegrut-røkelse holder plagsomme insekter på avstand. Et tips jeg har lest meg opp på, er å helle tørr kaffegrut i en ildfast form med aluminiumsfolie, og tenne på blandingen. Gruten tar ikke fyr, men ulmer som en røkelse. Røkelsen holder mygg og veps unna når vi oppholder oss ute på sommeren. Dette vil jeg teste ut.

På kjøkkenet kan kaffegrut brukes til å skrubbe gryter, vasken eller fjerne flekker på kjøkkenbenken. Denne måten å bruke gruten på fungerer kanskje best på middels vanskelige skrubbeoppdrag. Det sies også at kaffegrut i en skål i kjøleskapet kan hjelpe på sterk eller vond matlukt.

Kaffegrut benyttes i såpeproduksjon og som peeling. Kaffegrut fungerer nemlig fint som kroppspeeling! Kaffe inneholder blant annet antioksidanter og koffein. En enkel peeling lages ved å blande kaffegrut med litt matolje og havsalt, og du får en peeling som fjerner døde hudceller og masserer huden.

Du kan også benytte andre typer oljer for å lage kaffegrut-peeling. Vil du at den skal dufte godt, går det fint å tilsette noen dråper lavendel, eller en annen ønsket duft. Det er nok lurt å bruke en mild fuktighetskrem eller bodylotion også i etterkant av en «kaffegrut-peeling». De som har interesse, tålmodighet og litt kunnskap, lager også såpe som inneholder kaffegrut.

Jeg kan mest om kaffegrut som gjødsel til plantene mine, men skal jammen teste ut andre ting også. Hva med deg?

Ny forskning om kaffe! Helsefarlig med for mye kaffe? Ny forskning fra Tromsø gir svar.

Flotte produkter basert på kaffegrut

«Gruten er en innovativ og fremtidsrettet virksomhet som oppsirkulerer byens kaffeavfall! Fra Oslos sorte gull skaper vi spennende produkter og bidrar til økt kunnskap og bevissthet knyttet til den fantastiske kaffegruten. Vi er fremtidsrettet, samtidig som vi har fokus på det som finnes her og nå! Vi ønsker å være et positivt forbilde, og vise at det er mulig å skape spennende produkter som samtidig er miljøvennlige, bra for naturen og for oss mennesker».

Sjekk ut de fine varene de lager!

Gruten.no

 

2 kommentarer om “Gode tips til gjenbruk av kaffegrut!

  1. Tilbaketråkk: La humla suse! Tre superenkle insektshotell er klare for gjester – Ny utsikt

  2. Tilbaketråkk: Helsefarlig med for mye kaffe? Ny forskning fra Tromsø gir svar – Ny utsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s