Hva er fatigue?

Av Heidi Rudolfsen

Vi hører stadig oftere om mennesker som er rammet av fatigue. Mange har lite eller ingen kunnskap om hva det vil si å være rammet av fatigue. 

– Utmattelsen jeg opplever vises normalt ikke yttersiden, og det er vanskelig å forklare andre at du føler deg helt tom for energi. Batteriet er bokstavelig talt flatt. Ofte.

Dette beskriver en erfaring som mange av de som lever med fatigue lett kan kjenne seg igjen i. Fatigue er en tretthet som ikke nødvendig­vis kommer som følge av anstrengelse, og det hjelper derfor ikke alltid å hvile. Tilstanden kan ramme både kvinner og menn, – voksne og barn.

Fatigue er et symptom som kan vise seg ved sykdommer som kreft, revmatisk sykdom, nevrologisk sykdom, hypotyreose, diabetes, hjerte- og karsykdom, lungesykdom, mage/tarmsykdom og kronisk utmattelsessyndrom/ME.

Tilstanden kan hindre deg å være i jobb, og gjøre det vanskelig å være den du ønsker å være i forhold til familie, venner og deltakelse i sosialt liv.

Kronisk utmattelsessyndrom og kronisk tretthetssyndrom er den norske beskrivelsen av lidelsen. Kronisk tretthetssyndrom synes imidlertid å være mest brukt i Norden, og gir mening i forhold til det internasjonalt brukte uttrykket fatigue. 

Forskning viser at mange opplever fatigue som mangel på energi, og at den er overveldende, uforutsigbar og annerledes enn vanlig tretthet.

Vi kan skille mellom fysisk og mental fatigue. Fysisk utmattelse (perifer fatigue) oppleves som overveldende tretthet, og som om musklene er trette og mangler styrke. Mental utmattelse (sentral fatigue) oppleves som at det er vanskelig å konsentrere seg, huske og til dels også å snakke. Noen beskriver det som om de har en slags mental tåke.

– Stort sett ser andre deg når du er i grei form, eller kanskje når du er på ditt beste. På pluss-siden. Da forsøker du å legge opp til å møte folk, og være litt sosial. Det er ikke mange som vet at du er fryktelig sliten etterpå.

Fatigue er en annen type tretthet enn den vi normalt kjenner. Det er vanlig å skille mellom vedvarende utmattelse, og det å være sliten. Utmattelse er en form for tretthet som er helt annerledes enn den vi opplever etter en anstrengelse.

Å leve med sykdom som medfører kroniske smerter koster både psykiske og mentale kref­ter. Fatigue forstås i en slik sammenheng som en konsekvens av sykdom, og utmattelsen knyttes opp mot belastningen det medfører å leve med kronisk smerte og stressbelastning.

Vanlig tretthet beskytter oss normalt mot overanstrengelse. Kroppen gir signal om at den trenger hvile, og hvile og søvn hjelper. Ved vedvarende utmattelse hjelper ikke hvile og søvn på samme måte. Hvile lader ikke batteriene, og søvn virker derfor ikke forfriskende. En som er rammet av fatigue føler seg like sliten etter en normal natts søvn.

–  Det er vanskelig vite når slitenheten slår inn. Det gjør det noen ganger problematisk å påta seg ansvar, og det er vanskelig å planlegge sammen med andre.

Det er for de fleste et krevende kunststykke å finne gode måter å balansere sykdom, fatigue og det å leve et så normalt liv som mulig. Kunnskap om sammenhengen mellom sykdom og fatigue er et godt utgangspunkt. Både for den som er syk, og for menneskene rundt.

Dette er en del av en serie artikler som handler om å leve med kronisk sykdom. Les mer her:

Når sykdom rammer mitt barn

Og så må du spørre! – Hva er hypotyreose?

Bevegelsesglede med Qigong

Kilder:

Diakonhjemmets sykehus.
http://diakonhjemmetsykehus.no. Hefte bygget på bok av psykologene Torkil Berge, Lars Dehli og Elin Fjerstad: Energityvene. Utmattelse i sykdom og hverdag, Aschehoug, 2014.)

Den Norske legeforening:
https://tidsskriftet.no/2002/06/sprakspalten/kronisk-tretthetssyndrom-pa-norsk.

3 kommentarer om “Hva er fatigue?

  1. Tilbaketråkk: Dette bør du vite om diabetes type 1 – Ny utsikt

  2. Tilbaketråkk: Hypotyreose og lavt stoffskifte – Ny utsikt

  3. Tilbaketråkk: Og så må du spørre! Hva er hypotyreose? – Ny utsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s