Verdens mest spektakulære bibliotek?

Av Heidi Rudolfsen

Midt i hjertet av Tromsø ligger byens bibliotek. Bygningen skiller seg klart fra samtlige bygninger i byen med sitt bueformede tak. Nå er bygningen valgt ut som et av åtte spektakulære bibliotek i National Geographic.

Store og kjente bibliotek har vært med i kåringen. Trinity College i Dublin, det nye biblioteket i Alexandria, det offentlige biblioteket i New York, og Humboldt i Berlin er listet opp i kåringen.

fullsizeoutput_2a92
Tromsø bibliotek  Foto: Heidi Rudolfsen

National Geographic Espana skriver; – Langt nord for polarsirkelen ligger biblioteket i Tromsø, som utmerker seg av flere årsaker. Lyset fremstår som et sentralt element i bygningen. Bygget har fokus på sosiale sammenkomster for voksne og barn. Barn kan leke, og ungdom studere. Takets form framstår som et ikon i den norske byen. Arbeidsplasser er strategisk plassert foran åpne vindusflater med en fantastisk utsikt, noe som gjør det mulig å nyte landskapet og lese på samme tid.

fullsizeoutput_2a87
Tromsø bibliotek   Foto: Heidi Rudolfsen

Tromsø bibliotek fikk også i 2009 hyllest av Dagbladets lesere som Norges beste bibliotek. Det viktigste med kåringen i 2009 var, i følge leder Paul Henrik Kielland, at den skapte oppmerksomhet om bruken av bibliotekene, og det ble synliggjort hva bibliotekene betyr for et lokalmiljø.

fullsizeoutput_2a8bTromsøfolket vet godt hva som kan løftes fram med byens bibliotek. Bygget har en lokal historie og fortid som byens kino, og er totalrenovert for å huse byens mange bøker.

I tillegg til å fungere som et moderne bibliotek, har huset etablert seg som storstue og samlingssted for byens innbyggere. Biblioteket huser voksne, ungdom og barn. Her lånes og leses bøker, og et godt utvalg av aviser er lett tilgjengelige for alle. Her trives byens studenter, og datautstyr er tilgjengelig for den som trenger det.

I Tromsøs bibliotek er det fint å være. Det er lyst, luftig og moderne. Om du vil kan du droppe lesinga, og bare lene deg tilbake i en god stol.

Gjennom de enorme glassvinduene i byggets front kan du hvile blikket mot Fløya og Tromsdalstinden. Sommer som vinter. Vakrere blir det ikke.

Tromsøs bibliotek framstår spektakulært gjennom alle årets måneder. Spesielt vakkert er biblioteket omgitt av mørketidslyset (fra medio november – til medio januar). Bedre blir det ikke.

fullsizeoutput_2a96
Tromsø bibliotek  Foto: Heidi Rudolfsen

Bibliotekets nettsted

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s