Bevegelsesglede med Qigong

Av Heidi Rudolfsen

Det tok litt tid å lære Qigong. Nå begynner jeg å kjenne at øvelsene sitter. Når det i tillegg hviler en lett stillhet i rommet vi trener i, oppleves øvelsene som meditasjon i bevegelse. Dette er for meg en god måte å trene på.

På grunn av helseproblemer har jeg gjennom mange år vært i behov for enkle fysiske øvelser, og et eget treningsprogram har derfor fungert bra for meg. En serie øvelser, som i form befinner seg et sted midt mellom Yoga og Qigong. Jeg nevner også meditasjon, som på ulike vis har vært en klippe i tilværelsen. Meditasjon kan utøves hvor som helst. Alene, eller sammen med andre. Også ute i det fri Meditasjon ved havet

Øvelsene Mindful movements ble utviklet med inspirasjon fra en Vietnamesisk munk, Zen Master Thich Nhat Hanh, bosatt i et kloster i Frankrike. Øvelsene har hatt stor betydning for min gradvise tilfriskning. Særlig i en tid hvor trening måtte utøves med varsomhet. Les mer om Mindful movements

Jeg har lenge ønsket å lære Qigong, og for noen år siden meldte jeg meg på kurs. Målsettingen var å lære treningsformen grundig og godt, og jeg var i behov for flere øvelser for å styrke en smertebelastet kropp.

Nå er jeg inne i mitt fjerde år med regelmessig Qigong-trening. En trening som krever både fysisk og mental tilstedeværelse. Men med regelmessig trening og god veiledning, har jeg over tid klart å lære de ulike øvelsene nokså godt.

Det tok meg vel et år før jeg følte at jeg hadde øvelsene helt inne. Men når øvelsene først sitter, går bevegelsene litt av seg selv. Da senker jeg skuldrene, og opplever at jeg er tilstede i øvelsene.

Når det i tillegg hviler en lett stillhet i rommet vi trener i, fungerer øvelsene som meditasjon i bevegelse. Dette er en god måte å trene både kropp og sinn.

På treningen undervises vi av dedikerte og flinke Marit, som har en mangeårig erfaring med Qigong og Tai Chi som treningsform. Ved treningens avslutning serveres en kopp varm te. Noen avslutter tilfreds dagens treningsøkt etter en kopp te, mens andre fortsetter med å trene Tai Chi.

Marit Lind har ukentlig undervisning i Tai Chi og Qigong i Tromsø. Hun startet å trene Tai Chi og Qigong for mer enn 15 år siden, og er utdannet lærer i Taijiquan og Qigong, akupunktør og Qigong-terapeut. Marit begynte å studere Dr. Shen sine systemer i 2009, og har også instruktørutdanning i Taijiwuxigong og Buqi behanding.

Jeg er takknemlig for at jeg har fått muligheten til å lære, og trene Qigong sammen med en flott gruppe andre Qigong-interesserte.

Øvelsene har god innvirkning på kroppen, og jeg opplever at energinivået mitt øker i etterkant av en treningsøkt. Musklene oppleves smidigere, blodsirkulasjonen bedres, jeg føler meg roligere og litt sterkere.

I Qigong trener jeg ikke bare kroppen. Jeg trener også hode og hjerne. Qigongøvelsene har en fin og ryddig tilnærming til krevende tankerot som kan ta unødvendig stor plass. Gjennom enkle øvelser kan tankestøy dempes, eller renses ut. Dette bidrar til å redusere mentalt stress.

Nå er jeg klar for å ta steget videre med å lære, og trene Tai Chi. Så kanskje en gang i framtiden, kan du se meg i en av Kinas grønne frodige parker i flyt med godt innøvde Tai Chi-øvelser…

Men om det av en eller annen grunn ikke skulle gå akkurat slik, så finner du meg her, – ved havet helt nord i landet. Bevegelsesgleden med Qigong er tilstede også her.

Hva er Qigong?

Qigong er en samlebetegnelse på effektive helse -og selvutviklingsøvelser fra Østen (Kina). Opprinnelig praksis av Qigong strekker seg flere tusen år tilbake i tid, og inneholder elementer som påvirker kropp, energisystem og sinn. Øvelsene er enkle i sin natur, men svært komplekse i sin virkning.

Qigong systemet som Marit Lind underviser i heter Taijiwuxigong, og ble utviklet direkte fra Taijiquan av Dr. Shen Hongxun for å bekjempe belastninger og helseproblemer knyttet til vår tids moderne livsstil.

Qigong kan gi

Bedre søvn
Mer overskudd
Mindre vondt i kroppen
Bedre kroppsholdning
Bedre pust
Økt indre styrke
Indre stillhet

Kilder

Marit Lind
Buqi.no
Qigongsenteret.noEn kommentar om “Bevegelsesglede med Qigong

  1. Tilbaketråkk: Mindful movements – Ny utsikt

Kommentarer er stengt.