Å være her og nå

Av Heidi Rudolfsen

Jeg tenker ofte at jeg ønsker å finne ut hva det vil si å være her og nå. Å kunne kjenne skuldrene falle et lite hakk i en stresset hverdag. Å ha en halv time som bare er min. Er det å være her og nå? Er det være mulig for meg å lete etter tilstanden som kalles her og nå? Sånn helt på egen hånd?

Det høres så fint ut. Passer nok bra for alle som har det meste på stell, som klarer å rydde bort alt stress, og som ikke har familie i hele huset til enhver tid. Passer sikkert fint for alle som sorterer både ting og tanker i akkurat passe store bokser, og som synes å ha god struktur på det meste i en hektisk hverdag. For de som med største selvfølgelighet har tid og råd til å gå på kurs. Og bare gjør det.

Det er mulig å begi seg ut på leting etter tilstedeværelse i eget liv og hverdag. I det øyeblikket du tenker tanken og starter undringen rundt hva som er her og nå for deg, er du allerede i gang. Du er oppmerksom på tankene og behovet du kjenner på.

Å praktisere oppmerksomt nærvær gjøres uavhengig av tid og sted, og andre ganger gjennom konkrete avspennings og nærværsøvelser. Meditasjon med nøytral oppmerksomhet på pusten. Kroppsskanning med nøytral oppmerksomhet på kroppsdeler og kroppen som helhet. Sentralt i øvelsene er at man øver seg i å ha en nøytral aksepterende holdning til det man opplever, kjenner og tenker. Vi øver oss i å være her og nå, med et åpent sinn.

Regelmessig trening i oppmerksomt nærvær bidrar til reduksjon av stresshormoner over tid. Øvelsene bidrar til opplevelse av økt kontroll i forhold til stressbelastninger, smerter og tanker, – samt mer ro i kropp og sinn.

Gjennom oppmerksomt nærvær øver vi oss på å være her og nå. Gradvis vil vi kunne oppleve å senke skuldrene, puste roligere og dypere i en krevende hverdag. Betydningsfull tid som gir ro, energi og økt evne til å mestre utfordringene vi står i.

I hverdagen ligger stresset, bekymring, krav og ansvar. I oppmerksomt nærvær stilles ingen krav om at det må ryddes i hodet, huset eller i hverdagen på forhånd. Det er mulig å øve seg i å være her og nå. Det er mulig å være her og nå.

Du er der akkurat nå.

Mindfulness og meditasjon er en måte å leve på.
Meditasjon handler om å ikke prøve å være et annet sted.
Det handler om å tillate seg selv å være nøyaktig den du er, akkurat i dette øyeblikk.

– Jon Kabat-Zinn


Pusten som redskap i en krevende tid