Å være her og nå, – er det mulig for meg?

Av Heidi Rudolfsen

Stadig tar jeg meg i å tenke at jeg ønsker å finne ut hva det vil si å være her og nå. Å kunne kjenne skuldrene falle et lite hakk i en stresset hverdag. Å ha en halv time som bare er min. Er det å være her og nå? Vil det være mulig for meg å lete etter denne tilstanden som kalles her og nå? Sånn helt på egen hånd?

Det høres så fint ut. Passer nok bra for alle som har det meste på stell, som klarer å rydde bort alt stress, og som ikke har familie i hele huset til enhver tid. Passer sikkert fint for alle som sorterer både ting og tanker i akkurat passe store bokser, og som synes å ha god struktur på det meste i en hektisk hverdag. For de som med største selvfølgelighet har tid og råd til å gå på kurs. Og bare gjør det.

Det er mulig å begi seg ut på leting etter tilstedeværelse i eget liv og hverdag. I det øyeblikket du tenker tanken og starter undringen rundt hva som er her og nå for deg, er du allerede i gang. Du er oppmerksom på de tanker og behov du har. Du er her og nå.

Mindfulness er en måte å være tilstede på, her og nå. Å praktisere mindfulness kan gjøres uavhengig av tid og sted. Å lære om og praktisere mindfulness er en personlig prosess. Man kan gå på kurs. En kan også sette seg inn i metoden og praksis på egen hånd. Det er mulig å kjøpe bøker, lese på nett, benytte CD eller Apps med lydspor og instruksjoner.

Avspenning og nærværsøvelser står sentralt i mindfulness. Meditasjon med nøytral oppmerksomhet på pusten. Kroppsskanning med nøytral oppmerksomhet på kroppsdeler og kroppen som helhet. Sentralt i øvelsene er at man øver seg på å ha en nøytral aksepterende holdning til det man opplever, kjenner og tenker. Vi øver oss på å være her og nå, med et åpent sinn, uten å dømme.

Regelmessig trening i oppmerksomt nærvær bidrar til reduksjon av stresshormoner over tid. Øvelsene kan videre bidra til opplevelse av økt kontroll i forhold til stressbelastning, smerter og tanker, samt mer ro i kropp og sinn.

Ved å praktisere mindfulness øver vi oss på å være her og nå. Gradvis vil vi kunne oppleve å senke skuldrene, puste roligere og dypere i en krevende hverdag. Betydningsfull tid som gir ro, energi og en sterkere evne til å mestre de utfordringer vi står i.

Mindfulness og meditasjon er en måte å leve på, ikke en teknikk.
Meditasjon handler om å ikke prøve å være et annet sted.
Det handler om å tillate seg selv å være nøyaktig den du er, akkurat i dette øyeblikk.

– Jon Kabat-Zinn

I hverdagen ligger stresset, bekymring, krav og ansvar. I mindfulness-filosofien stilles det ingen krav om at det må ryddes i hodet, huset eller hverdagen på forhånd. Det må imidlertid ryddes plass til den halvtimen eller timen du ønsker å investere for å kunne være mer tilstede i deg selv.

Det er mulig å øve seg på å være her og nå. Det er mulig å være her og nå.

Du er der akkurat nå!

Mental helse Norge har publisert artikkelen på sine nettsider