Kjenner du symptomene ved hypotyreose og lavt stoffskifte?

Av Heidi Rudolfsen

Hypotyreose er en sykdom som skyldes for lav mengde stoffskiftehormon fra skjoldbruskkjertelen til blodet og kroppens celler.  Sykdommen omtales også som lavt stoffskifte.

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en liten kjertel ved strupehodet på halsen. Skjoldbruskkjertelen beskrives ofte som en sommerfugl, fordi den av utseende ligner nettopp en sommerfugl. Den produserer hormoner som føres med blodstrømmen til celler i hele kroppen. Det viktigste hormonet kalles tyroksin. Tyroksin kontrollerer stoffskiftet i kroppen.

Om kjertelen ikke produserer nok hormoner, er det vanligvis fordi den har blitt angrepet av kroppens eget forsvarssystem. Årsaken til at dette skjer, er ikke fullt ut kjent. Sykdommen omtales derfor som en autoimun sykdom.

Photo by Ray Bilcliff on Pexels.com

Forekomsten av hypotyreose i den voksne befolkningen er ca. 3%.  I 2014 fikk 6.3% kvinner og 1.4% menn i Norge medisin for behandling for hypotyreose. 

Sykdomstviklingen kan gå langsomt og nesten umerkelig, og i tidlig fase kan en person med hypotyreose være helt uten symptomer. Etter hvert kan symptomer komme fra ulike organer i kroppen, og sykdommen framstår derfor med et betydelig mangfold av plager.

Hypotyreose er oftest en livsvarig sykdom som krever daglig medisinering. Tilstanden kan endre seg, og behovet for justering av medisin tvinger seg fram med ujevne mellomrom.

Ved manglende behandling av lavt stoffskifte kan symptomene gradvis forverres, og uten medisinsk behandling kan tilstanden bli alvorlig.  

Hypotyreose og lavt stoffskifte kan gi en rekke symptomer. Medisinering har som mål å fjerne eller begrense symptomer og plager forbundet med sykdommen.


De vanligste symptomer ved hypotyreose / lavt stoffskifte

Tretthet og depresjon
Slapphet
Treghet i kropp og muskler
Muskelsmerter
Tørr hud
Vektøkning
Hevelse rundt øynene
Øyeproblemer / nedsatt tåreproduksjon
Frysninger
Tarm / fordøyelsesproblemer
Uregelmessig menstruasjon
Konsentrasjonsvansker
Problemer med hukommelse
Hjernetåke
Heshet


Andre viktige erfaringer med hypotyreose

Viktige erfaringer med hypotyreose 
Per Egil Hegges erfaringer med hypotyreose som pårørende


Flere relevante artikler

Hva er diabetes type 1?
Når alvorlig sykdom rammer mitt barn
Hva er fatigue?