Dette bør du vite om diabetes type 1

Av Heidi Rudolfsen

Du har nok hørt om Diabetes type 1. Du kjenner kanskje noen som har sykdommen, – og vet at det å måle blodsukkeret er viktig. Det er lurt å vite litt mer. Dette bør du vite om Diabetes type 1.

Diabetes type 1 er en livsvarig kronisk stoffskiftesykdom som kan oppstå i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos barn, ungdom og unge voksne. Diabetes type 1 er ikke en livsstilssykdom som kan leges av ytre tiltak. Det finnes i dag ingen kur mot sydommen.

Sykdommen skyldes at de insulinproduserende cellene (betacellene) i bukspyttkjertelen er ødelagt. Av grunner vi ikke kjenner til har kroppens eget forsvarsapparat (immunapparatet) oppfattet betacellene som fremmedelementer, og ødelagt dem.

Sykdomsforløpet kan starte med vage symtomer, som uten behandling går over i kraftige symptomer. Diagnosen stilles vanligvis raskt hos lege, og ved hjelp av urinprøve. En ikkebehandlet diabetes type 1 kan være livstruende. For barn og unge følger gjerne innleggelse i sykehus.

Symptomer på sykdomsutvikling

Betydelig tretthet og energimangel
Hyppig vannlating
Unormal tørste
Vekttap
Sukker i urinen
Ketoacidose/syreforgiftning: Livstruende tilstand som krever akutt medisinsk behandling

Alle med diabetes type 1 er avhengig av å tilføre kroppen insulin, og blodsukkermåling er en viktig del av behandlingen. Kroppen tilføres insulin ved inntak av mat. Noen benytter insulinpenn/sprøyte, mens andre bruker en insulinpumpe.

Blodsukkeret påvirkes av ulike forhold, og det kan noen ganger være vanskelig å forstå seg på disse. Det kan være mat, trening, arbeidssituasjon, skolesituasjon, stress, eller annen sykdom (influensa, oppkast, feber….) En dårlig regulert diabetes type 1, altså for høyt blodsukker over flere år, kan føre til komplikasjoner.

Utviklingen av nye hjelpemidler, moderne utstyr og medisiner har gitt personer med diabetes type 1 en lettere hverdag. Bedre behandlingsmetoder, og økt kunnskap om betydningen av kosthold, fysisk aktivitet, mental helse og egenomsorg, øker mulighetene for å leve et godt liv.

Blodsukkeret bør ideelt sett ligge fastende mellom 4 og 6 mmol/l, og helst lavere enn 10 mmol/l et par timer etter et måltid.

Lavt blodsukker, blodsukkerverdier under 4 mmol/l kalles hypoglykemi som betyr lavt blodsukker / føling. De fleste opplever ubehag, eller får en fysisk reaksjon når blodsukkeret kommer ned på 3,3-2,5 mmol/l. Symptomene ved føling varierer fra person til person.

Bildet under viser en oversikt over symptomer ved føling, og tips til hvordan vi kan håndtere føling.

Kilde: Diabetesforbundet

Diabetes type 1 er en sykdom som stiller store krav til egenbehandling. Det er en livsvarig sykdom som aldri tar fri, og som den enkelte selv må ta ansvaret for å følge opp på ulike vis. Dag og natt.

Det er krevende å leve med denne sykdommen. For noen kan belastningen være stor, mens andre håndterer problemstillingene som dukker opp godt. For de fleste blir sykdommen, og oppfølgingen som kreves, gradvis en naturlig og integrert del av liv og hverdag.

Det er mange unge som får diabetes type 1. Les denne erfaringen om å få sykdommen som ung Ungdom med diabetes type 1.

Kilde: Diabetesforbundet

Diabetesforbundets nettsider

Les også:

Når sykdom rammer mitt barn

Hva er fatigue?

Stoffskiftesykdom






En kommentar om “Dette bør du vite om diabetes type 1

  1. Tilbaketråkk: Kjenner du symptomene ved hypotyreose og lavt stoffskifte? – Ny utsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s