Langhelg i varme Roma

Av Heidi Rudolfsen

Den siste kvelden man er i Roma ofres gjerne en mynt i Fontana di Trevi. Det er i følge den som kjenner Roma godt en gammel erverdig skikk, og skal være en garanti for at man en gang skal få vende tilbake.

Noen ganger tenker jeg i farger når jeg kommer til et nytt ukjent sted eller en by. Hver landsby eller storby har gjerne en farge som kjennetegner stedet og atmosfæren. Det som slår meg på veien inn mot Roma i en oktobervarm kveldstime, er at byen framstår lun og lys brun. Roma er gylden fersken, lys oker og varm terrakotta.

Vi velger Roma i oktober. Men selv i oktober måned må vi dele Romadagene med mange andre besøkende. Været er skiftende. Sol, overskyet, litt regn og temperaturer i overkant av 20 grader.

Peterskirkens godt synlige kuppel er et landemerke i Roma. Kirkens utsmykninger er enorme, og helt uten sidestykke. For å beskue den vakre barokk-kirken må vi stå i kø. Køen er lang, det tar sin tid, og himmelens sluser åpner seg akkurat i dette øyeblikket over oss. Noen har en mer sjarmerende paraply enn andre, og gir en langsom kø et ekstra løft.

I køen foran Peterskirken står hundrevis av turister tålmodige på vent for å beskue Michelangelos enorme kuppel. Det fortelles foresten at Michelangelo aldri fikk se kuppelen helt fullført og ferdig før han døde.

Petersplassen og Peterskirken ligger øverts i Romas paradegate. Det er kun når du befinner deg i denne brede gaten at kirken, og den mye omtalte kuppelen er godt synlig i bybildet. Befinner du deg andre steder i byen er kirken ikke spesielt prangende. Når du kommer inn i kirken derimot, åpenbarer det seg et himmelskue du må lete lenger etter andre steder.

Midt på Petersplassen fargelegger pilgrimer og turister det grå steinområdet, og når Vatikanets mektige Pave taler til folket er området overfylt og strengt regulert. Inne i Peterskirken venter en gylden fargepalett i de vakreste nyanser, og en skulptur og interiørkunst uten sidestykke.

Pantheon er opprinnelig et tempel som i år 608/609 ble innviet til en kristen kirke. Den sies å være godt bevart, og er svært godt besøkt. Med første øyekast kan bygget oppfattes litt slitent og grått, men det eldgamle tempelet viser seg unikt, og som et røft bygg med en solid historie.

Pantheonkirken kjennetegnes av de enorme granittsøylene i inngangspartiet som en gang ble fraktet til Roma fra Egypt. Innvendig åpenbarer det seg et mektig, høyt kirkerom med vakker utsmykning, og med en enorm kuppel støpt i betong.

Dagslys og solstråler slipper inn gjenom et åpent hull i taket. Det fortelles at Pantheons kuppel er en meter større i diameter, enn den berømte Peterskirkens kuppel. Det oppleves forøvrig roligere å besøke Pantheontempelet, sammenlignet med den populære Peterskirken. Betongkuppelen er majestetisk, og under vårt besøk ses små regndråper på tempelets skinnende gulvfliser.

Plassen foran kirken, med sin flotte fontene og tradisjonelle Roma restauranter samler folk både tidlig og sent. Den norske katolske presten Pater Kjell Arild Pollestad, har et lidenskapelig forhold til Roma, og beskriver Pantheonkirken, området foran og de lokale restaurantene som hjemme.

Boken Tre muntre herrer i Roma er en fin og anderledes inspirasjonskilde for Romareisen. Pater Pollestad forteller i boken om deres faste stamsted for det daglige lunsjmåltidet, og vi ble inspirert til å legge inn et besøk på deres godt beskrevne Sabatino foran Pantheon.

Lunsjen inntas gjerne mellom 12.00 og 15.00 på Piazza de San Igniazo, og nettopp på restauranten Sabatino. Våre gode Romavenner guider oss lett som bare det fram til spisestedet, slik at vi også kan få oppleve å spise her.

Muligens med en noe enklere oppdekning enn beskrevet i De tre muntre herres bok. Men sten og glasstøyet med stedets lokale logo er definitivt det samme. Skålen med favorittdesserten italiensk Tiramisu likeså.

Roma beskrives av erfarne reisere som en verdensby. Roma er stor, vid, bred, luftig og varm. Den er intim. Noen vil si Roma er alt.

Vi benytter bena, og går daglig lange avstander for å få et glimt og en liten opplevelse av erverdige murbygninger, sjarmerende gater, eldgamle ruiner og historiske begivenheter. Det er umulig å få med seg alt på få dager. Her gjelder det å ta litt av gangen, og fokusere på å kose seg underveis.

I spansketrappa samles store menneskemengder dag, kveld og natt. Trappen fører oss ned til Piazza de Spagna hvor vi slapper av, og nyter et par glass kjølig vin på et av torgets utesteder. Her kan man sitte lenge, mens et ukjent antall mennesker rusler forbi i kveldingen.

Colosseum er en av verdens mest besøkte attraksjoner. Colosseum er et amfiteater i Roma i Italia. Det regnes som et av de mest kjente og imponerende byggverkene i hele verden.

Colosseum og museumsområdene rundt, med ruiner, utgravninger og pågående bevaringsprosjekter viser Romas enorme spenn og en historie vi knapt aner konturene av. Gammelt, og det litt nyere møtes. Det litt nyere er også svært gammelt. Lag på lag med unike verdenshistorier.

Roma, hovedstaden, og den varme byen i hjertet av Italia. Jeg har i løpet av denne langhelgen bare fått et lite glimt av deg.

Jeg kastet ikke en mynt i Fontanta di Trevi, fordi fontenen var under restaurering. Det gir en god grunn til at jeg bør vende tilbake. Gode venner, – det er klart vi må tilbake til Roma!

Reisen til Roma

Denne reisen var sirlig, og med stor omsorg, planlagt av gode Marit som har vært flere ganger i Roma sammen med Tor. De tok oss med rundt i byen de kjenner godt, i et akkurat passe tempo for oss.

Vi leide en leilighet med flere soverom sentralt i Roma gjennom utleiefirmaet In-Italia. Vi benyttet taxi fra og til flyplassen, noe som gjorde det enkelt å komme seg til riktig område og adresse for vårt bosted. Sjekk gjerne litt taxipriser på forhånd, slik at dere ikke lar dere lure med for høye priser. Leiligheten var godt utstyrt, med muligheter for matlaging etter eget ønske, og hadde en liten takterasse.

Det er litt tid siden denne reisen, men innholdet i artikkelen er som Roma. Godt forankret «i et bunnsolid Roma som det tar et helt liv å erfare«. Store endringer skjer ikke over natten i denne byen.

Les mer fra herlige Italia

Vidunderlige Venezia
Veneziavandring
Santa Margherita Ligure
Portofino
Unike Cinque Terre

Kilder

Tre muntre herrer i Roma:
Bok om Roma, med tre muntre herrers blikk på byen
Jan. E. Hansen, Kjell Arild Pollestad, Thomas Thiis-Evensen

Wikipedia

Alle foto: Heidi Rudolfsen