Superenkle insektshotell for summende gjester!

Av Heidi Rudolfsen

Jeg vil bygge insektshotell. Jeg vil skape et lite lokalt vekstmiljø for bier, humler og veps. Men hvorfor bør jeg lage insektshotell, og hvordan gjør jeg det?

Insekter trives best i gamle hule trær, og i død ved. Slike bomiljø er det færre av nå, særlig i byer og tettbygde boligområder. Dermed er det blitt mindre insekter, og de har færre plasser å legge eggene sine.

Vi kan hjelpe insektene ved å la død ved ligge igjen i naturen, og ikke fjerne hule trær. En annen måte å hjelpe insekter på, – er å bygge insektshotell.

Hva er et insektshotell? Et insektshotell er rett og slett et skjermet sted der egg og larver til bier, humler og veps kan bo og utvikle seg.

Jeg går for mange rom som passer insekter av ulike slag. Resultatet av mitt nylige prosjekt ble tre romslige insektshoteller, som nå er klare for innflytting av summende sommergjester.

Det finnes mange måter å lage insektshuler for biene våre på, og det er kun fantasien som setter grenser for hvordan det kan gjøres. Bruk det du har tilgjengelig i bod, garasje, hage og skog.

Mine insektshotell er laget av tørr rekved, små vedkubber og tynn kvist. Jeg har brukt resteplank, sag, skrumaskin og bor med ulik størrelse. Hullene er 5 -10 cm dype.

Jeg innrømmer å ha gjort en liten tabbe i byggearbeidet. Jeg brukte gamle behandlede overskuddsbord i selve konstruksjonen. Dette anbefales vistnok ikke av eksperter.

Mitt insektshotell i rustikk stil

Med bakgrunn i materialtabben valgte jeg å ikke tette bakveggen i husene, slik at eventuell duft av plankene ikke skaper problemer for insektene. Siden treverket mitt har ligget ute i friluft over flere år, håper jeg insektene aksepterer boligene, og at kostnadsfrie rom likevel bidrar til å la humlene suse!

Omgivelsene rundt insektshotellene mine består av furuskog, mose, lyng, røsslyng, blåbærlyng og tyttebærlyng. Dette sies å være et bra veps, bie -og humlemiljø.


Gode råd om plassering av insektshotell

Insektene trives best der det er sol. Hotellet bør derfor plasseres mot sør. For å oppnå god og lun varme kan det gjerne plasseres mot en mur eller en vegg.

Insektshotell kan gjerne plasseres nær pollen, – og nektarrike planter på et lunt, varmt og solfylt sted. Om insektene ikke sjekker inn på hotellet, kan du flytte det til en mer solfylt plass.

Praktiske tips om innredning

Hotellet bør utstyres med noen små leirklumper her og der. Insektene tar med seg litt leire inn i hulrommet, og lager en celle rundt egget.

Det blir gjerne seks–åtte slike celler på rad og rekke.

Det er lett å se når et hotellrom er utleid, da er nemlig åpningen murt igjen med leire.


Kilde: UIO – Naturhistorisk Museum


Les lignende artikler

Lag ditt eget insektshotell. Her viser jeg hvordan

Den flotte furua – naturens bonsaiTromsø Museums enkle biehotell Se film her