Hillesøytoppen, yttersida av Kvaløya

Av Heidi Rudolfsen

På yttersida av Kvaløya i Troms ligger Hillesøytoppen. Den er ikke spesielt høy, og omtales som nokså enkel å bestige. Hva er det med denne lille fjelltoppen som gjør at så mange legger turen akkurat hit?

Hillesøytoppen er nær, tilgjengelig, spennende, og trygg. Jeg er klar for å ta turen opp den 211 moh høye toppen. Turen beskrives av andre som enkel, mens den for meg er krevende nok. Den siste vårhelgen i mai, før naturen i nord har skiftet til sommerklær, pakker vi kaffe og mat i sekken, og legger avgårde mot yttersida av Kvaløya.

Utsikt mot Hillesøy, Sommarøy, Tussøy og Kvaløyfjellene (bak)

Som en del av det unike øyriket Hillesøy og Sommarøy på yttersida av Kvaløya, ligger den lave robuste fjellformasjonen midt mellom det åpne storhavet, og det lave landskapet på innersida.

Stien opp går over tørre berg og lyng, og det er brattere enn det jeg hadde sett for meg på forhånd. Den bratte stigningen er også grunnen til at det er satt opp kraftig tau festet i jernstolper langs nesten hele stien.

Utsikt fra Hillesøyfjellet mot Hillesøy, Sommarøy og Kvaløyfjellene

Tauet er godt å klamre seg til, og gjør det lettere å dra seg oppover de bratteste partiene. Jeg tar det i passe rolig tempo, – og før jeg vet ordet av det er vi oppe!

Hillesøytoppen ligger åpen foran oss, og uten annen vegetasjon enn fjorårets tørre gress, lyng og mose. Lave bjørkekvister kjemper for sin eksistens, og vil nok vokse seg grønn en gang ut i juni.

På yttersida ligger storhavet!

Utsikten er alt annet en karrig. Utsikten alle veier er variert, fargerik, unik, nærende og varm! Det er nettopp det som gjør at så mange vil opp på akkurat denne fjellknausen på Hillesøy!

Der ute mot nord ligger Håja og Tussøya til høyre

Storhavet strekker seg så langt øyet kan nå, og enda lenger. Nabofjellet Håja i nord hviler som en hval i blågrått rolig hav. Kvaløyfjellene og Senja skimtes i det fjerne. Sommarøy med sine ukjente antall små øyer, og hvite strender som ligger klare for å møte nordnorsk sommer.

Når jeg står på Hillesøytoppen å ser utover det lave øyriket på innersida, framstår det tydelig for meg hvorfor Hillesøyfjellet er et viktig fjell. Hillesøya og Hillesøytoppen skjermer øyriket, fiskeværet, bebyggelsen, folkene, og båtene som ligger til kai.

Utsikt mot sør mot Kvaløya, Malangen og Senja

Hillesøytoppen ligger som en beskyttende fjellrygg, og gir ly til det lille bygdesamfunnet. Gjennom generasjoner har fjellet bidratt til at folk kan bo og leve på Hillesøy og Sommarøy, og beskytter også i dag natur og mennesker mot kreftene vinterhavet stadig byr på.

Mat og litt kaffe i ly for vinden og ishavet

På toppen søker vi ly fra en kald vårvind mens vi spiser matpakken. Et godt voksent par på vei opp rusler forbi og spør i vinden; – kom dokker opp tauryggen eller sørsida?

På vei ned sørsida. Vakrere blir det ikke! Utsikt mot Edøya.

Vi kom opp tauryggen, og forstår ved spørsmålet at vi kan gå ned sørsida! Nedturen langs fjellryggen her er også bratt, men med mer variert og frodig terreng. Veien ned byr på bratte stup, grønt hav og krittkvite små strender.

Bratt, grønt hav og hvite strender!

Vi følger stien, og ender opp i ei lita vik hvor vi rusler videre inn på bilveien. Herfra spaserer vi mellom vårgrønne sletter, hus, hytter, og tilbake til bilen.

Jeg fikk oppleve nydelige Hillesøytoppen på yttersida av Kvaløya denne maidagen, og kanskje blir det en ny tur hit i løpet av sommeren. Men da for å være litt sammen med midnattsola. Det kan du nemlig oppleve akkurat her.

Du kan forøvrig også ha mange andre fine opplevelser i øyriket på yttersida av Kvaløya! Les her.


Nyttig å vite

Turen passer godt for barn

Det er mulig å ta buss fra Tromsø til Sommarøy og Hillesøy.
Buss 420 eller 422. Bussturen tar litt over en time.

Ved bruk av bil tar det kortere tid (ca 55 minutter fra Tromsø).

Vi parkerer ved ungdomshuset på Hillesøy, og vipser parkeringsavgift på 50 kr til det lokale ungdomslaget. Plakat med vipsnr på parkeringsplassen.


Mer om området

Møt våren på Sommarøya

I havgapet på yttersida

Ut.no Hillesøy

Sommarøy Artic Hotel


Artikkelen er også publisert på nettstedet og turportalen FjellTid
Les den her