Magiske Svartisen

Av Heidi Rudolfsen

Ingenting er så fint som når godværet spiller på lag med vår årlige reise til Nordland. I Meløy venter Svartisen og Engenbreen.

Engenbreen har ventet et helt år på at vi skal komme tilbake, og det er nå klart for årets besøk. Der framme ligger Engenbreen stødig, gjestmild og varm.

sommer 2004 006

Engenbreen i Holandsfjorden i Meløy har gjennom mange år vært et turistmål fordi den er så lett tilgjengelig. For å komme nærmere Svartisen og Engenbreen fra Meløysiden, benyttes båt over Holandsfjorden fra Holandsvika.

IMG_3877
 


Svartisen er Norges nest største isbre på hele 370 kvadratkilometer. Det er den isbreen på det europeiske fastland som har lavest beliggenhet med bare ca. 20 meter over havet. Det gjør isen tilgjengelig for ulike breturer og unike naturopplevelser. Saltfjellet/Svartisen nasjonalpark inneholder attraktive villmarksområder for friluftsliv.

Breen ligger i Meløy kommune. Meløy er en kystkommune på Nordlandskysten, omlag 12 mil sør for Bødø.

Svartisen består av to breer: Vestisen og Østisen. Vesterdalen som skiller de to breene, ble isfri for kort tid siden. Brelandskapet inneholder elvesletter med sand og leiravsetninger som er under stadig forandring av breelvene. Engenbreen har de siste 25 årene trukket seg tilbake, og blitt mindre.

Engenbreen skyss tar deg fra Holandsvika og over fjorden til Svartisen. Det er en fin tur i majestetiske omgivelser. Båtbrygga og den lokale skyssbåten ligger ca 1 km sør for turistkontoret ved RV 17. Det er 15 km fra fergeleiet på Forøy i sør, og 40 km fra Ørnes i nord.

Det er noe eget å ankomme breen med båt. Du seiler bokstavelig talt inn i en helt egen Svartisverden. Skyssbåten kjører regelmessig turer over Holandsfjorden fra slutten av mai til begynnelsen av september. Turen tar bare 10 minutter, så nyt hvert minutt.

sommer 2004 005

Turen inn mot Engenbreen er flott. Fra kaia på Svartisen er det ca. 2 km opp til Brestua, og 4 km opp til selve breen. Vandringen inn mot breen byr på grønne jorder, høye fjell, frodige fjellsider, glattskurte berg og den blåturkise breen.

IMG_3888

Det er også mulig å sykle innover mot isen. Sykkel kan leies på båten, eller på Svartiskaien, og syklene står som oftest klare på kaia. Dette er et fint alternativ for de som synes gåturen kan være litt lang.

Fra Svartisen kai er det 3 km grusvei inn mot breen (6 km tur/retur). Ved veis ende er det et par hundre meter med sti, og turen går videre på blankpolerte moreneberg. Ved nedbør eller fuktig vær kan bergene være glatte, så det er lurt å ha gode sko.

De fleste tar turen til Svartisen på vår, sommer eller tidlig høst. Fargene i isen og omgivelsene framstår i ulike nyanser avhengig av årstid og vær.

Svartisen og Engenbreen er tilgjengelig for både store og små. Veien innover mot breen ligger i lett flatt terreng. Bergene ved isen byr riktignok på litt høydestigning, og de som søker spenning med brevandring møter et eldorado.

For en del år tilbake prøvde besøkende seg villig på breen uten breutstyr. I dag er det andre forhold, og kyndige breførere og godt utstyr vurderes viktig. Det finnes ulike selskaper som arrangerer kurs og brevandringer på Svartisen.


Brestua er et hyggelig spisested på Svartisen. Her er det godt med sitteplasser inne, og en stor terrasse med vakker utsikt mot breen. Fra juni til august har serveringsstedet faste åpningstider, og byr på kaffe, enkle retter, lunsj og middag. I september har Brestua en mer begrenset åpningstid.

Det har opp gjennom tidene vært flere kjente personer innom Svartisen. Blant annet Fridtjof Nansen og Keiser Wilhelm. To av salene på Brestua er oppkalt etter disse, og det er mulig å se bilder og lese historier fra disse besøkene.

IMG_3896

Det finnes flere overnattingssteder i nærheten av Svartisen. Engen Gård er spesiell siden den ligger idyllisk til like ved Engenbreen, og med spektakulær utsikt mot fjorden og breen. Gården ligger rett ovenfor kaien på Svartisen.

Det er også mulig å overnatte i eget telt i området. Teltplasser finnes i nærheten av Brestua, for en liten sum pr. person. Her er det frodige grønne sletter hvor telt kan plasseres.

En dagstur til Svartisen er mulig å gjennomføre for de aller fleste. Noen tar turen helt inn til breen for brevandring. Andre går til veis ende for å sitte på bergene ved breen med egen nistepakke, og nyter den helt spesielle utsikten.

Du kan også bare rusle inn til Brestua, sitte på terassen med en varm kopp kaffe, nyte synet av breen og et unikt stykke Norge.

Jeg har mange gode minner fra Svartisen. Flere overnattingsturer, og de senere år flotte dagsturer sammen med familie og venner.

Å få muligheten til å komme så tett på Norges nest største isbre er helt spesielt. Jeg vil driste meg å si at det er magisk. 


Nyttige linker

Svartisen
Visit Meløy
Opplev Svartisen
Engen Skyss
Engen Brygge
Engen Gård


Les mer

Fykantrappa i Meløy

Stopp uttak av is på Svartisen

Verdens vakreste toalett i Meløy / Gildesgål