Gran Canaria rammet av tidenes verste calima

Av Heidi Rudolfsen

Over 2000 nordmenn satt i slutten av februar sandfast på Gran Canaria etter den verste calimaen som på 20 år har rammet øygruppen. 822 fly ble innstilt. Flyplassen var preget av fortvilte feriegjester og kaos.

Midt i dette sandkaoset landet vi. Som et av de siste flyene som kom ned tidlig lørdag ettermiddag. Etter vår landing ble flyplassen nemlig stengt for flytrafikk. Lite viste vi om hva som foregikk! Vi var heldige som fikk lande.

Flyplassen på Gran Canaria gjenåpnet, og opererte med redusert kapasitet først mandag. Norwegian satte opp ekstrafly for å hente hjem slitne norske passasjerer samme dag.

Kanariøyene er kjent for sitt gode og varme klima, som gjerne er stabilt gjennom hele året. Lokalbussen til Amadores tok oss denne dagen gjennom et underlig landskap. Ingen blå himmel å skimte, og den klare varme solen var helt fraværende. Vi var omgitt av rustbrun sand på alle kanter.

– Hva er det som skjer når luften plutselig blir uklar, temperaturen stiger, og horisonten blir borte bak et teppe av støv?

Calima kommer under visse værmessige vilkår når det blåser fra øst. Hittil i år har det vært minst fire calimaer, men denne gangen var calimaen av den sterkeste varianten.

Når vi snakker om calima menes sandstøvet i luften. Når vi snakker om scirocco menes den varme vinden som kommer fra sør-øst, og som gjerne tar med seg nettopp dette tørre svevende støvet fra Sahara-ørkenen.

Calima kjennetegnes ofte av en trykkende hete og støvet i luften. Luften fylles av store mengder finkornet støv fra Sahara. I tillegg merker mange at de blir såre i øyne og hals, og noen får pustebesvær og kjenner ubehag i lungene.

Varer calimaen lenge, eller hvis den er spesielt kraftig, kan enkelte oppleve mer alvorlige plager. For eksempel bronkitt, astmalignende symptomer, og inflammasjon. Reaksjonene oppstår fordi støvet, vinden, og varmen tørker ut slimhinnene.

Vi opplevde under denne Calimaen sterk vind og uvær. Sør på Gran Canaria bedret værforholdene seg etter at det siste natten kom litt regn som tok vekk noe av støvet i luften. I tillegg roet vinden seg betraktelig.

Helsemyndighetene anbefalte at man holdt seg innendørs, med stengte dører og vinduer. Dessuten drikke mye vann og unngå aktiviteter. Vi forsøkte å følge rådene.

Mandag morgen har calimaen lettet litt enkelte steder, men myndighetene opprettholdt farevarselet om calimaen med sterk vind og høye bølger. Først torsdag samme uke var det forventet at calimaen vil trekke seg helt tilbake.

De mest utsatte ved en calima er små barn, eldre, og personer med pusteproblemer eller hjerte- og karsykdommer. Men også friske personer kan oppleve plager i forbindelse med en calima.

Etter sandangrepet fra Sahara og det sterke uværet, fulgte et stort oppryddingsarbeid. Trær var revet opp med roten, palmer knekt i to, løse gjenstander lå rundt omkring. Det ble registrert skader på hus og tak. Store frukt og grønnsaksplantasjer ble rammet.

– For å ikke snakke om alt som måtte vaskes. Både ute og inne. Bildet over viser balkongen i leiligheten vi bodde i. I Puerto Rico fikk palmer og palmeblader sterk medfart, og måtte kuttes og fraktes bort.


Etter et par dager innendørs kom sola endelig fram igjen, men fortsatt lettere sandtilslørt. Vi kunne igjen bevege oss ute, – uten fare for helseproblemer.

Det spanske meterologiske instutt, Aemet, kan ved hjelp av modeller som Skyron varsle om calima rundt 48 timer før støvet treffer øygruppen.

Mer fra Gran Canaria
Fredelige Amadores her
Turistbyen Puerto Rico her
Puerto de Mogán her
Las Palmas i desember her

Kilde: 
Calima - Februar 2020 Gran Canaria
Canariavisen.no