Puerto de Mogán

Av Heidi Rudolfsen

Puerto de Mogán er en sjarmerende og lun by sør på øya Gran Canaria. Jeg vil si at Puerto de Mogán skiller seg ut ved å være annerledes, og en vakker kystby.

Puerto de Mogán er en fiskerlandsby i Mogán kommune, med omlag 200 fastboende. Byen ligger i underkant av en times busstur fra flyplassen på Gran Canaria, og en 25 minutters busstur sør for turistbyen Puerto Rico.

I Puerto de Mogáns luftige og velstelte havn ligger lokale fiskebåter på rekke og rad, og et ukjent antall seilbåter i ulike størrelser.

På 1970-tallet gjennomgikk byen en omfattende endring og modernisering. I 2020 finner vi en by med spenstig spanskinspirert arkitektur med små gater, restauranter, butikker, og en herlig skjermet strand.

Byen har få bygninger som er høyere enn to etasjer, og det er uttalt ønske om at dette skal vedvare ved framtidige nye byggeprosjekter.

I havnen ligger en rekke serveringssteder, små butikker og mange restauranter. Fra havnen går det båtturer til og fra flere andre feriesteder som Puerto Rico, Anfi og Arguineguin.

Den intime lille byen har bilfrie gater, små broer, frodige klatrende bougainvilleaer i sterke varme farger, og luftige små balkonger. Flere av husene har takterrasser.

Noen mener byen har likhetstrekk med Italienske Venezia. Gjennom landsbyen renner små kanaler som danner frodigere omgivelser enn det vi ellers er vant til på Gran Canaria. Lenger bak i byen skimtes skråninger med fargerike hus på rekke og rad.

Havnen ved den store steinmoloen er denne dagen fylt opp med lokale fiskebåter. Fiskerne drar ut med garnene sine hver natt, og i båtbyggerverftet i havna arbeides det som normalt. På moloen ligger også flere restauranter, og jeg vil anta de fleste kan friste med et fiskemåltid.

Den lune stranden ligger som et naturlig midtpunkt i Puerto de Mogán. Stranden er langgrunn, og består av lys brun finkornet sand. Den gylne sanden på Puerto de Mogán bystrand sies å være fraktet inn fra Sahara.

En lokal og selvstendig puls skiller Puerto de Mogán fra turiststedene lenger øst. Puerto de Mogán har valgt å ikke la seg overdøve av turismen, og innbyggernes hverdagsliv synes å være en naturlig del av byens identitet. La oss håpe at det fortsetter slik.

Ved fredagsmarkedet i Puerto de Mogán fylles torg og havnepromenaden med boder som selger kunst, vesker og smykker, samt tradisjonelle saker og ting. Dersom du ikke er fristet av innholdet i markedet, kan du velge å bare rusle rundt i byen og nyte folkelivet.

Er du ikke så glad i de store folkemengdene, kan du kanskje velge å besøke byen på en annen dag enn på markedsdagene. Denne strategien velger vi. Besøkene våre i Puerto de Mogán oppleves derfor behagelig og fredelig.

Puerto de Mogán skiller seg fra andre turistmål på Gran Canaria. Byen har et særegent utseende. Hvitmalte lave hus med innslag av kontrastfarger. Puerto de Mogán er lys, vakker, velstelt, intim, fargerik, blomstrende, og har en levende og varm atmosfære. Den er annerledes.

Det er bare å velge og vrake i trivelige små og store restauranter på torvet, og i havneområdet. Her serveres vi en sjøinspirert tapastallerken.

Nyttig å vite

Buss går jevnlig mellom de fleste byer på øya og Puerto de Mogán. 
Ta vare på billett med tanke på jevnlige billettkontroller.

Båt går regelmessig mellom byene langs kysten.
Noen ankommer med buss, og velger båt når de drar. Eller omvendt.
Båtruter finner du her

Marked arrangeres hver fredag.
Et mindre marked foregår på mandager. 
Marked genererer stor tilstrømning av folk, 
og det er mye folk både på buss og båt. 

Det finnes turstier også i Puerto de Mogán. 
En sti går over fjellet til nabodalen Veneguera, 
hvor du også finner en liten strand. 
Sjekk ut lokale turkart for turstier.


Les mer 
Turistbyen Puerto Rico her
Fredelige Amadores her
Las Palmas i desember her
Tilbake i Puerto de Mogan her
Calima på Gran Canaria  her