Av Heidi Rudolfsen
Det måtte komme. Treningen med Qigong og Tai chi hos Marit må som alt annet avlyses. Det er koronatid. Det er unntakstilstand. For mange endres strukturerte hverdager til uker med uro, og en opplevelse av kaos.
Etter ferie i utlandet gikk jeg glipp av en trenings-samling. Så kom koronaen. Karantenetid. Og mere til.
Jeg har litt rutine på å trene Qigong utenom den faste treningen hos Marit Lind (en time Qigong og en time Tai chi) på mandagskveldene. Gjennom ferien klarte jeg å opprettholde regelmessige økter med trening under spansk sol.
Nå er vi alle over i en helt annen situasjon. Vi har en uavklart koronasituasjon. Hvordan kan jeg klare å trene regelmessig nå?
Da koronaen slo oss over ende kom jeg helt ut av takt. Det meste av kapasitet har gått til å ta inn situasjonen vi befinner oss i.
Nå vil jeg forsøke å komme i rytme igjen. Det gjelder å ikke gape for høyt. Smått er godt. Det viktigste er å komme i gang, og finne en gjennomførbar rutine.

Qigong kan utføres både inne og ute. Sammen med andre, eller alene hjemme i stua. Nå vil vi i en tid framover måtte oppholde oss mye hjemme innenfor husets fire vegger.
Qigong er en samlebetegnelse på effektive helse -og selvutviklingsøvelser fra Østen (Kina). Opprinnelig praksis av Qigong strekker seg flere tusen år tilbake i tid, og inneholder elementer som påvirker kropp, energisystem og sinn.
– Øvelsene er enkle i sin natur, men svært komplekse i sin virkning.

Jeg har lært qigongsystemet Taijiwuxigong av qigonglærer Marit Lind i Tromsø. Jeg oppfordrer alle som har lært qigong sammen med meg hos Marit til å bruke treningen aktivt nå. Nettopp denne type trening kan være til hjelp i en krevende tid.
På samlingene trener vi qigong i 55 minutter med instruktør. Jeg har et ønske om å forsøke å legge inn 30 minutter med øvelser daglig, og avrunde i etterkant med 10 minutters stille meditasjon. Jeg velger øvelsene jeg liker, og som jeg har erfart er bra for min helse. Jeg vil også variere mellom ulike øvelser.
– 30 minutter er ikke mye til trening, tenker du kanskje? Joda, for meg er en halv time qigong daglig så absolutt av stor verdi.

Qigongøvelsene sitter gjerne godt når man først har lært disse gjennom jevnlig trening. Om det i farten skulle være vanskelig å huske alle øvelsene, – velg de du husker og liker best (En oversikt over øvelser ligger lenger ned på siden). Gjør øvelsene uten å fokusere på om du gjør alt hundre prosent riktig, – du vil uansett oppleve utbytte av øvelsene.
La fokuset være rolig bevegelse og flyt. Fokuser på ro og pust. All bevegelse og pust gir muskler og ledd oksygen, økt blodsirkulasjon og smidighet. For noen gir det også smertelindring. Hent energi, og rens ut kroppens avfallsstoffer (binqi).
Om du liker øvelser som ikke nødvendigvis tilhører qigong, – bruk dem også. (yoga/pilates/strekkøvelser).
Meditasjoner kan gjennomføres med eller uten hjelp av lydspor. Ulike varianter ligger på App Store. Link til noen meditasjoner jeg benytter finner du her.
Å trene Qigong bidrar til
Bedre søvn
Mer overskudd
Mer indre ro
Smertelindring
Bedre holdning
Økt indre styrke
Bedre pust
Øvelser jeg benytter i egentrening
Oversikten gir muligens mest mening for deg som trener, eller som har trent Qigong tidligere. Gir oversikten mening for andre; bruk den.
Gynge hofter sidelengs
Slenge armer og gynge hofter sidelengs
Armøvelse (bli varm øvelse – skigåing)
Armøvelser (bli varm øvelse – rask armpendling begge armer)
Skulderøvelse (fingrer – armer fram og opp – sirkelbevegelser med armer fra skuldre – senk armer ned)
Hode/nakkeøvelse
Heaven and Earth (øvelsen der stemme og lyd benyttes)
Skyve ut binqi (armer opp over hodet – strake armer rett ut – bøy fram – armer bak rygg – fram – skyv ut – senk armer)
Ryggøvelse/mageøvelse
Dragebevegelse (sittende eller stående)
Avsluttende øvelse (ta ned tankestress)
Riste hender/rense ut
Riste føtter/rense ut
Pusteøvelse
Velg de øvelsene du kjenner best, og opplever å ha utbytte av.
God trening : )
Les mer
Bevegelse med Qigong
Pusteøvelser i krevende situasjoner
Hvorfor er pusten viktig?
Qi Tromsø – Marit Lind