Stockholms Gamla stan

Av Heidi Rudolfsen

For nøyaktig ett år siden hadde min datter og jeg en langhelg i Stockholm. Det var kald vår i nord. Gamla stan tok oss imot med røffe varme brosteinsgater.

I skrivende stund er Sverige mer eller mindre utilgjengelig for oss grunnet Covid -19. Så fort kan tilværelsen snu. Sverige og Stockholm er hardt rammet.

Jeg vil likevel tilbake. For å se mer av vårt nærmeste nabolands fine hovedstad. Mens jeg venter deler jeg minner fra besøket i ærverdige Gamla stan våren 2019.

Gamla stan er Stockholms gamleby, og er en perle for både lokalbefolkning og turister. Nydelige Ridderholmen ligger rett ved, og anses som en del av gamlebyen.

Riksdagshusets monumentale bueganger ønsker velkommen til det lille bysamfunnet midt i Riddarfjorden i Stockholms vakre skjærgård.

Gamla stan ligger i hjertet av Stockholm, og har trange brosteinsgater, intime smug, åpne torg, samt tilgang til sjø og båtliv. Beliggenheten er unik.

Det jordfargede Kongelige slott er noe av det første som møter oss på vei inn i bebyggelsen fra middelalderen. Lavt. Enkelt. Stein. Rustikk.

Gamla stan har egen undergrunnsstasjon. Området er nesten helt bilfritt, og det er ikke mulig å kjøre, eller busse inn i gammelbyen.

Der finnes flere transportmuligheter innen fem minutters gange. Rutebuss, sighseeing-buss, T-bane og båt. Fra Centralstasjonen kan du spasere lett på 10 minutter.

Bydelen byr på shopping av ulike slag. Både lokalbefolkningen og turister kommer hit for å titte på og kjøpe kunst, antikviteter, håndverk, klær og sko. Om du ønsker å bo i Gamla stan for å være tett på den særskilte atmosfæren, finnes det ulike hoteller å velge mellom.

Svært mange turister besøker Gamla stan, og suvenirbutikker er det mange av. Noen vil kalle Gamla stan for en turistfelle, og dette preger naturlig nok også prisnivået.

Gamla stan har rikelig med sjarmerende restauranter, og hyggelige spisesteder og bakerier hvor det er mulig å sitte både ute og inne.

Stortorget er omkranset av vakre fargerike murbygninger og et vell av spennende restauranter. På en lun sommerkveld er dette et fint sted å sitte. Gjerne med litt salat, og et glass vin. Kan man komme nærmere en italiensk piazza så langt mot nord i verden?


Severdigheter Gamla stan

Stockholms slott
Stortorget
Storkyrkan
Tyska kyrkan
Riksdagshuset
Stockholms medeltidsmuseum


Kilde: Wikipedia

Jeg ser fram til å komme tilbake til Stockholm og Gamla stan igjen.

Mens jeg venter håper jeg alle i Sverige holder seg friske, og at landet snart kan åpnes for gjester igjen.

Vi ber alle om at Covid-19 må brenne ut, og at land og folk igjen kan leve trygt.

Ta vare.