Pusten er nøkkelen

Av Heidi Rudolfsen

Et spørsmål fra en leser tikker inn i min mailboks: – Jeg har i alle år trodd at pusteøvelser skal gjennomføres på en særskilt måte. Nå har jeg vært på kurs, lært mer, og jeg ønsker flere innspill rundt pusten, innleder avsender. Spørsmålet gav inspirasjon til denne teksten.

Mine erfaringer med pust og pusteøvelser er basert på personlige erfaringer, og en mangeårig erfaring som instruktør innen mindfulnessfilosofien. I en mindfulnesspraksis knyttes pust til meditasjon. Meditasjon for å komme i kontakt med egen kropp, tanker og følelser. Meditasjon som redskap gjør det mulig å rette fokuset inn i egen kropp. For å være mer tilstede. Med det som er.

Gjennom ulike øvelser rettes oppmerksomheten mot pusten, og området hvor du best kan følge rytmen i pusten. For noen er det gjennom nesen, eller brystet, for andre er det mageområdet. Legg merke til hvordan du puster inn, og hvordan du puster ut. Følg åndedrettet uten å kontrollere, eller styre pusten. I en slik øvelse fokuseres det ikke på å puste riktig, men å erfare egen pust og bli kjent med den slik den er. Med vennlighet og aksept. Uten krav om å endre måten å puste på.

Lege Audun Myskja benytter pusteøvelser for å redusere høyt stressnivå og skape indre ro, og instruerer med å telle på innpust til 6 og telle på utpust til 6. Han deler en øvelse i video på FB i forbindelse med Covid-19 situasjonen, og det faktum at mange mennesker opplever engstelse og økt stress i en vanskelig tid. Han mener denne måten å puste på kan stimulere til indre ro i en overveldende og krevende livssituasjon, og at øvelsene er enkle og lette å ta i bruk for mange.

– Pusten er nøkkelen. Klarer du å kontrollere pusten, vil du lettere få kontroll over kroppen og tenke klarere. Ved hjelp av pusteteknikker holder vi hodet kaldt, og håndterer vanskelige situasjoner under svært tøffe forhold. – – – Eirik Kristoffersen

Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen skriver i sin bok «Jegerånden» at alle mennesker opplever frykt. Kroppen varsler når vi er i fare, og med det kommer fysiske reaksjoner som skjerper oss og sikrer at vi tar fornuftige valg. På sitt beste skjerper frykten sansene våre, men på sitt farligste tar frykten overhånd. I forbindelse med erfaringene som instruktør i overlevelsestrening i forsvaret sier han: – Pusten er nøkkelen. Klarer du å kontrollere pusten, vil du lettere få kontroll over kroppen og tenke klarere. Ved hjelp av pusteteknikker mener Kristoffersen at vi holder hodet kaldt, og håndterer vanskelige situasjoner under svært tøffe forhold.

Det er en helsegevinst for oss alle at vi puster godt og dypt, men det er ikke alltid like enkelt å få det til. For ulike forhold i livet medfører belastning, stress, sykdom, og pusten vår påvirkes som en følge av det. Kanskje merker vi at pusten ikke er like smidig som før. Kanskje oppdager vi at vi i krevende situasjoner blir anspente, og at pusten stopper opp. Kanskje opplever vi at det river i brystet når vi blir oppkavet.

Ved høyt stressnivå, indre uro eller angst er det erfaringsvis krevende, og for noen umulig, å puste med magen. Ulike former for stress har medført at vi over tid har pustet via lunger og bryst for lenge. Et stramt pustemønster må møtes varsomt. Gjennom øvelser er det mulig å erfare hvor pusten kjennes fastlåst, og hvor den glir smidig. Det sentrale er å få litt hjelp med pusten, og vite at måten du gjør det på er god nok. Gradvis vil pusten endres, bevege og utvide seg i kroppen. Gradvis får musklene i mellomgulvet oksygen og økt smidighet. Det krever tålmodighet og tid. Det viktigste er å være i pusten slik den er. Det i seg selv roer kroppen.

Vi har ulike personlige preferanser på hvilken pusteøvelse som oppleves bra. Vår fysiske og psykiske helse har betydning for hva som kjennes riktig. Let etter øvelser eller meditasjoner som oppleves riktig for din situasjon, din helse og ditt behov. Det er videre viktig at øvelsene gjennomføres med klok veiledning og gode instruksjoner.

Det er ulike veier til målet. Men, hva er målet? Må vi ha et mål med en pusteøvelse? Det finnes like mange svar som det finnes mennesker. Det vi derimot har felles, – er at vi puster. Vi puster på hver vår måte. Med hver vår livshistorie og livssituasjon i ryggsekken.

Gi oppmerksomhet til egen pust, og lær av det du erfarer. Velg pusteøvelser ut fra dine behov. Pust på den måten som oppleves bra for deg, og som gir deg energi.

Erfaringene du får tilgang til gir innsikt og økt trygghet i å håndtere en krevende hverdag. Pusten er nøkkelen.

Ta vare.

Jeg har skrevet flere artikler om pust

Pust med magen! Hvordan?
Pusteøvelse ved uro og stress
Pusten som redskap i en krevende tid

Referanser

Mindfulness Norge
Audun Myskja
Eirik Kristoffersen «Jegerånden» – Å lede i fred, krise og krig – 2020.