Vårtur til Amsterdam

Av Heidi Rudolfsen

Amsterdam. Byen med kanaler, broer, gamle hus, kafeer og restauranter. Jeg fikk tre fine maidager her. Det er en stund siden nå. Jeg vil tilbake. Det er mye mer å se.

Amsterdams klassiske hus

For noen år tilbake ble jeg invitert med til Amsterdam. En langhelg som startet med et døgn i byen Brussel (Belgia), og videre med buss til Rotterdam. Selvfølgelig med påfyll av stopp ved spesielt utvalgte steder og restauranter.

Gjennom bussturen fikk vi se landskapet gjennom Belgia og Nederland. Jeg kan fortelle at veiene er strake, og at naturen er flat, frodig, grønn og har uendelig mange vindmøller.

Det er tid for å mimre litt fra de tre dagene i Amsterdam i 2012. Hvorfor har det gått så lang tid? Rett og slett fordi denne nettsida ikke var etablert da, og bildene fra den europeiske byen har ligget lagret. På vent. Bedre sent enn aldri 🙂

Pepperkakehus

Fra Rotterdam gikk turen mot Amsterdam, et flott hotell sentralt i bykjernen, og blant annet en guidet kanalbåttur.

Amsterdam er den offisielle hovedstaden i Nederland. Den er Nederlands (Hollands) største by, og ligger i provinsen Noord-Holland.

Til tross for at Amsterdam titteleres som hovedstad, er det Haag som er residensby for statsoverhodet. Landets parlament og regjering sitter i Haag.

Byen Amsterdam er en del av det sammenhengende området Randstad med en befolkning på rundt 7 500 000. Området innlemmer Amsterdam og byene Haag, Rotterdam og Utrecht.

Flyplassen Schiphol er en av de viktigste flyplasser i Europa og ligger ca 1,5 mil fra Amsterdam sentrum (Amsterdam Central). Togstasjonen ligger i underetasjen på Schiphol, med hyppige avganger inn mot byen.

Båter i alle varianter

Amsterdam har en bykjerne med mange kanaler, og ble grunnlagt rundt en demning i elven Amstel, som også har gitt byen sitt navn.

Kanalbolig

Visste du at Norge og Nederland har en felles historie. Det ligger en relasjon mellom oss fra langt tilbake i tid som knytter våre to land sammen. Amsterdam er fundamentert på norsk tømmer. Det er laget dokumentarer som forteller om denne historien.

Kanalbolig med uteplass

Utvandring fra Norge til Amsterdam er registrert fra sist på 1500-tallet til tidlig 1700-tall. Omlag 5 000 norske menn og 3 000 norske kvinner ble registrert på Amsterdams rådhus i perioden 1621–1720. I 1650 var den norske andelen av Amsterdams befolkning rundt 13 000. Det var på denne tiden et svært høyt antall nordmenn.

Maigrønt i Amsterdam

Alle byggverk i Amsterdam (inkl. broer, kanalmurer, etc.) hviler på 10–12 m lange påler som i stor grad hentet fra Norge. Norge hadde nemlig rikelig med tømmer, og varene ble fraktet mellom landene med store lasteskuter.

Vår kanalbåt med full servering

Norske gutter og menn tok hyre på disse nederlandske transportskutene. Mange av dem bosatte seg i Nederland, og kontakten mellom folkene i de to landene førte blant annet til en del nederlandske slektsnavn i Norge.

Vi har en del ord som ligner hverandre, og som opprinnelig stammer fra Nederland (Eks. Bestikk/Bestek – Gutt/Guit – Komfyr/Komfoor)) Nordmenn kjenner godt de gamle treskoene, eller klumper som noen vil kalle det. Disse har sitt opphav fra Nederland hvor de kalles klompen. På -70 tallet hadde jeg røde klumper.

Nederlandske Klumper/tresko

Gruppen jeg reiste sammen med hadde en plan og et fastsatt opplegg for oppholdet, og jeg fikk gjennom dette programmet med meg flere fine opplevelser fra Amsterdam.

Kanalbåtfører

Et par utsøkte middager på velvalgte restauranter. En fire timers kanalbåttur med store glassvinduer og full servering. Vi fikk se og oppleve Amsterdam fra sjøsiden gjennom de mange kanalene. Kanalbåten ble manøvrert med erfaren hånd gjennom stille trange vanngater.

Kanalbåtlunsj
Båtlunsj med god utsikt

Vinteren langs kysten i Nederland beskrives som våt og rå. Den beste tiden å besøke Amsterdam er derfor vår, sommer og høst.

Den fargerike tulipansesongen starter i mars måned, og er en av attraksjonene Amsterdam frister med. Mange velger nettopp derfor et vårbesøk.

Ved vårt besøk var det kjølige vårdager, overskyet og litt regn. Jeg fikk derfor god bruk for vårfrakk og hansker.

Det ble rom for litt byvandring og besøk på et av de mange torgene og markedene i den sjarmerende kanalbyen. Der bugnet det av vårløk, tulipaner, ost og Nederlandske tresko i ulike varianter.

Vårløk i alle varianter
Tulipaner

Ved neste besøk i Amsterdam venter flere opplevelser.

Som besøk til favorittkunstneren Vincet, han jeg som 19 åring leste om i boka «Han som elsket livet»: Van Gogh´s museum.

Se mer av de blomstrende fargerike tulipanene i Amsterdam.

Oppleve Anne Frank Huset. Boka og historien om den jødiske jenta Anne, som gjorde sterkt inntrykk på meg som 14 åring.

Ost fra Holland

For å ikke glemme, å vandre litt gatelangs. Kanskje leie sykkel. Se på fargeglade tresko fra Amsterdam. Kjøpe lokalprodusert ost. Sitte på en uteplass ved kanalen. Gleder meg.

Kilder

Wikipedia
Amsterdamtips.no
Dokumentar NRK om norsk tømmer
Alle foto: Heidi Rudolfsen