Vårpoesi i Tromsø botaniske hage

Av Heidi Rudolfsen

Naturen i nord glir omsider over i grønt. Slik den alltid gjør etter at solen har vært raus, og gitt oss en akkurat passe porsjon med lys og varme. Vi opplever at det gradvis går imot sommer.

I begynnelsen av juni fikk vi smake litt på en vennlig varm vår. Den forsvant uten forvarsel og ingen vet helt hvor den tok veien. Det vi med sikkerhet vet er at den dro i retning sør. I nord sitter vi igjen med en standhaftig arktisk vår. 

Likevel gror det i den Arktisk-alpine botaniske hagen i Tromsø. Verdens nordligste botaniske hage bidrar til å ikke miste troen på vår og sommer. Ta deg tid til en nærtur til den botaniske hagen. Enten denne hagen, eller en du har i nærheten av der du bor. Det er et fint miljø å vandre i.

IMG_4409
Pulsatilla Alba


I stille kamp
trosser plantene regn, sludd og kulde. Det er rundt ti varmegrader. Det oppleves rart å kalle gradene varme, for det er iskaldt. Genser, lue og vottekaldt. For på morgenen denne tidlige junidagen snødde det lett. Jeg sier lett for at det ikke skal oppleves så tungt. Det at det snør i slutten av mai og begynnelsen av juni.

fullsizeoutput_1bd1
Pulsatilla Alba

Blomstersesongen i Tromsø arktisk-alpine botanisk hage starter vanligvis de første dagene i mai, mens det ennå ligger snø. I år har det ligget spesielt mye snø i hagen.

Jeg vandrer i Tromsøhagen for å lete etter våren. Jeg jakter junilys og det som kan minne om varme. Jeg jakter vårmot. Motet som gjør kalde dager varmere, og som kan støtte oss som lever under arktisk himmel.

fullsizeoutput_1b5e
Reinrose. Dryas octopetala

Sarte planter vitner om styrke. Om vekst og en urokkelig tro på livet. De ulike plantene vender seg imot lyset og meg, og jeg glemmer helt kalde junidager.

Kulden avtar og erstattes med varme i møtet med de skjøre plantene som tappert klamrer seg fast i en sørøstvendt helling på Tromsøya.

fullsizeoutput_1b39
Saxifraga scardica Olymp.

På lave gråbrune berg velter sildrefamilien seg utover som små tepper over berg og stein. Disse plantene er blant mine favoritter, og de fleste holder til i hagens Rødsildreavdeling.

fullsizeoutput_1b3d
Saxifraga eudoxiana

Det er mulig å gro, vokse og leve under kjølige, enkle, hardføre forhold. Det er et under.

fullsizeoutput_1b45
Saxifraga crustata
fullsizeoutput_1b35
Saxifraga ferdinandi-coburgi
fullsizeoutput_1bc6
Saxifraga Merlin
fullsizeoutput_1b31
Saxifraga marginata

I ugjestmilde vårdager forvandles grått til grønt, knopp til blomst og bladverk bretter seg nølende ut.

Verdens nordligste botaniske hage utvikler seg i løpet av kort tid til å bli en unik perle med vakre farger.

fullsizeoutput_263d
Primula macrophylla

Kalde berg oppleves varme. Fargene intense. Et ukjent antall mennesker vandrer i timesvis rundt inne i denne perlen.

Hagevandrerne studerer undrende, og nyter det de ser. Skuldrende senker seg. Vi snakker mindre og lavere, og den polare klare luften oppleves på merkelig vis lun og god.

Trær og planter vokser og lever. Det er ikke på grunn av varmen. Men vi har menneskene, jord, berg, fjell og hav. Og vi har lyset.

fullsizeoutput_1b50
Langbladsildre. Saxifraga longifolia