Jeanette (94) med eget håndarbeid i splitter ny butikk

Av Heidi Rudolfsen

Jeanette Amanda Rudolfsen fra Ørnes fylte 94 år i april. Hun ser dårlig, og hørselen er heller ikke lenger den beste. Bena og ryggen svikter rett som det er. Men, som hun selv sier: Hodet er det ingenting feil med. Det er heller ikke vesentlige mangler med hendene, så hun kan fortsatt holde på med det hun liker aller best. Å sy.

Det er jo sydame hun egentlig er. Med syskole fra Hemnes i Nordland som 20 åring, etterfulgt av et halvt år som syerske ved samme skole, kan hun sine saker. Hun har siden sydd kåper, drakter og kjoler for slekt, venner og naboer. De fem barna har fått og gått i mors hjemmesydde klær. Enkelte Nordlandsbunader er det også blitt.

Jeanette Amanda ved sine egne produkter

Som godt voksen tok hun kurs i lappeteknikk, og det er denne sømformen som de siste årene er blitt hennes spesialitet. Komplisert lappeteknikk med friske farger er favorittaktiviteten. Et stort antall veggtepper, vogntepper og duker er produsert ved Jeanettes Amandas kjøkkenbord. Ikke mindre enn tre symaskiner er gått med de siste fem årene. Hun mener det var den gamle og solide Elnaén som fungerte best og lengst.

Tross svært dårlig syn er det rene kunstverk som trylles frem. Et mesterstykke er det også at hun har salgsbod for håndarbeidet hun produserer i håndarbeidsbutikken Tante´s strikk og søm. Det er ikke enhver 94 åring forunt å få oppleve eget utsalg for egenprodusert kunst.

Her med noen veggtepper i bakgrunnen

Inntekten fra salget gjemmes ikke i egen lomme. Overskuddet av arbeidet går til Kreftsaken. Jeanette Amanda har mistet flere nære av kreftsykdom, og har som følge av det donert regelmessige pengegaver til Kreftforeningen. Motivasjonen for å sy og skape er forankret i erfaringene med å miste, og i gleden ved å bidra litt i Kreftforeningens viktige arbeid.

I samtale med innehaver og barnebarn Anne-Sofie Aronsen

Salget av håndarbeidet går strålende. Enda mer strålende er det å oppleve samarbeidet med barnebarnet Anne-Sofie og Maiken sin splitter nye butikk.

Innehaverene av Tante´s strikk og søm er Ørneskvinnene Anne-Sofie Aronsen og Maiken Pedersen, og den innholdsrike butikken holder til i lyse trivelige lokaler i Ørnes sentrum.

I samtale med innehaver Maiken Pedersen

Hvor mange veggtepper, duker, vesker, puter og grytekluter i glad lappesøm har denne 94 årige damen sydd i hamn? Det er umulig å anslå. Vi er for lengst kommet ut av tellingen. Jeg kan avsløre at det er mer enn mange.

Den dyktige sykunstneren er forresten min mor.

Tante´s strikk og søm

Håndarbeid, strikk, garn og reparasjoner og omsøm av klær.

Butikken har nettsalg gjennom egen nettside. Se egen link.

TANTESTRIKK