Mindful movements

Av Heidi Rudolfsen 

Kanskje er du en av dem som trener regelmessig, eller kan det være at du av ulike årsaker ikke kan trene slik andre gjør? 

Mindful movements er en serie fysiske øvelser som jeg gjennom mange år har benyttet selv i hverdagen, og de har vært integrerte i mine tidligere kurs i mindfulness. Mange tidligere kursdeltakere har fortalt at de likte øvelsene godt.

Øvelsene er enkle, og dermed mulig å lære for de aller fleste av oss. Bevegelsene kan tilpasses ulike helsesituasjoner, og hver og en justerer bevegelsene etter egen kropp og behov.

Mindful movements kan enkelt beskrives som oppmerksomt nærvær gjennom bevegelse. Noen vil mene at øvelsene er meditasjon i bevegelse, og jeg er en av dem som opplever det slik.

Øvelsene kjennetegnes ved at de gjennomføres i et rolig tempo, og at det i hver øvelse gis rom for ro, tilstedeværelse og pust. Mindful walking er en øvelsene i mindful movements, og det finnes uendelig mange måter å praktisere Mindful walking på. Les mer

Mindful movements kan enkelt gjennomføres hjemme, og i en hektisk hverdag. Eller ute i naturen, om du har mulighet til det.

Jeg ble kjent med øvelsene Mindful movements etter å ha lest om Zen Master Thich Nhat Hanh. Hanh er opprinnelig fra Vietnam, men måtte ufrivillig forlate sitt kjære krigsherjede land for å berge eget liv. Han levde etter dette, store deler av sitt liv som munk i det Franske klosteret Plum Village.

Hanh er en etablert forfatter, og har gitt ut en rekke bøker hvor han deler av sine erfaringer. I Plum Village utøves mindful movements daglig utendørs i klosterets lune hage.

Thich Nhat Hanh ønsket å komme tilbake til Vietnam. Han kom hjem, og døde i Vietnam i 2022 – 95 år gammel. Hans ånd, visdom, kunnskap og undervisning lever fortsatt. Han er et av menneskene som gjennom sin undervisning har betydd mye for meg.

Da jeg ble oppmerksom på øvelsene som Thich Nhat Hanh praktiserte, fikk jeg en umiddelbar følelse av at øvelsene ville passe meg og min helsesituasjon.IMG_7624

I mindful movements kombineres rolig bevegelse med pust. Rolig innpust og rolig utpust.

Vi forsøker å observere, kjenne kropp og hver bevegelsene innenfra.

Vi øver oss i å kjenne hvordan vi har det i kroppen akkurat nå, i øvelsen. Kjenne egne begrensninger og muligheter. Registrere og akseptere det vi kjenner og opplever.

Øvelsene har over tid hatt en stor betydning for meg. Ingenting er som å kjenne at kroppen får bevegelse, blodsirkulasjon og tilgang til oksygen. Øvelsene har effekt. Jeg erfarer det, igjen og igjen.

Nå trener jeg også Qigong regelmessig. Det var erfaringene med Mindful movements som var bakgrunnen for å søke mot dette. Qigong som treningsform har mange likhetstrekk med Mindful movements. Les mer

Under kan du se video fra Plum Village med Thich Nhat Hanh. Jeg håper at du kan la deg inspirere til enkle fysiske øvelser i hverdagen. Det enkle er ofte det beste.

Denne artikkelen ble først gang publisert i 2018.

Mindful movements – video

Plum Village, Frankrike

En kommentar om “Mindful movements

  1. Tilbaketråkk: Bevegelsesglede med Qigong – Ny utsikt

Kommentarer er stengt.