Av Heidi Rudolfsen
Vi har ryddet litt i skogen rundt hytta. Kuttet tynne trær, kratt og ryddet bort bakkekvist. Noen av trærne er døde, allerede tørre og vil brenne godt. Trær tas vare på, og vil bli kutta til ved senere. Men hva med haugen med kratt og kvist?

Mange betrakter restene fra skogrydding som avfall, og brenner eller kaster det for å bli kvitt avfallet raskt og effektivt. Jeg velger en annen strategi. Strategien er litt tidkrevende, men kjennes likevel riktig og avfallet kommer til god nytte.

Jeg har skapt et nytt ord (tror jeg) om det vi har holdt på med denne hyttehelgen. Jeg har laget kvistbuketter. Opptenningsbuketter som fungerer som opptenningsbriketter for ovn, bål eller bålpanne.
Dette er et superenkelt og artig arbeid. Det er en aktivitet som passer for både voksne og barn. Alle barn kan lage kvistbuketter!

Å holde på med naturarbeid er fint for både kropp, hender og hode, og resultatet av akkurat dette arbeidet er i tillegg nyttig. Særlig for deg som har bålplass i umiddelbar nærhet som brukes hyppig. Å ha litt kvistbuketter på lager gjør det enkelt å fyre opp bålet uten kjøpe-briketter.

Hvorfor har jeg ikke tenkt på dette før? Tidligere har avfall fra skog blitt brent underveis i ryddeprosessen. Ute av synet, ute av sinn!
Nå ligger kvistbukettene mine klare på et passe tørt sted utendørs, og hentes lett fram når det skal fyres i bålpannen. Kos deg med kvistarbeidet, og god båltid!
Slik lager du kvistbuketter:
1. Passende sag og en liten kvist-saks.
2. Beskjær og rensk trær for småstammer og kvist.
3. Fordel stammer og kvist i passende hauger ut fra størrelse og lengde.
4. Kutt kvistene i passe lengder. Tenk på hvordan bukettene skal brukes (ovn, bålpanne eller åpent bål?)
5. Sett sammen ulike typer kvister i ulike tykkelser. Fliser med never er fint å ta med.
6. Surr sammen kvistbuketten med brennbar hyssing.
7. Oppbevar kvistbukettene på tørt eller skærmet sted for vær og vind.
8. Hent frem en kvistbukett eller to når du fyre opp bålstedet ditt. Fortsett med annen ved.
9. Små buketter kan puttes i en pose i sekken, og bli med på tur med planer om bål.
10. Er du på tur kan du sette sammen kvistbuketter mens du vandrer. Sank kvist og never underveis til turbålet. Et godt #Lars Monsen på tur tips#
Flere tips
Hvorfor er det godt å sitte ved bål?
Lag ditt eget insektshotell
Insektshotell
Bålråd
Det generelle bålforbudet i Norge, som gjelder fra 15. april til 15. september, betyr at det er forbudt å tenne bål, engangsgrill, bålpanner og annen åpen ild i skog og utmark.
Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige særlig i områder der det har vært lite nedbør. Ved usikkerhet bør man ta kontakt med lokalt brannvesen.
Det oppfordres til å være varsom og det vises til at mange gress- og skogbranner har startet som følge av kaffebål som ikke var forsvarlig slokket eller etter gjenglemte engangsgriller. Gnister kan fly langt. Selv om det er vått og fuktig der man er, kan det være tørt like i nærheten.
Norge er et langstrakt land. Det kan være tørt i sør og vått i nord. Det generelle bålforbudet er derfor dynamisk og mulig å vurdere lokalt. Den som tenner bål, er selv ansvarlig for å slokke det helt, og rydde opp etter seg.
Mange kommuner tilrettelegger for bålbrenning ved å etablere godkjente bålplasser. Disse er det normalt tillatt å bruke hele året. Det er tillatt å grille i egen hage, om det ikke er til plage for naboer.
Kilde: Brannvernforeningen /NTB kommunikasjon
Alle foto: http://www.nyutsikt.com