Vidunderlige Venezia

Av Heidi Rudolfsen

Venezia er en vidunderlig vakker by som ligger innerst i Adriaterhavet, nord i Italia. Venezia er kjent for sine spesielle kanaler, sin arkitektur og sin historie. Noen av de mest kjente landemerkene i Venezia er Dogepalasset, Rialtobroen, Sukkenes bro og Markusplassen.

IMG_0952

IMG_1026Venezia består av mange små øyer bundet sammen av broer. Området mellom Rialto og San Marco er det typiske sentrum. I sommerhalvåret går turistene nærmest i kø her. Men Venezia er så mye mer, og jeg anbefaler alle å bevege seg bort fra turistmagnetene. Byen og de ulike øyene er ikke større enn at du godt kan ta sjansen på å utforske områder utenfor de mest turistifiserte stiene.IMG_1081

Jeg kan betro deg at det ikke alltid er enkelt å orientere seg i denne byen. Jeg har gått meg bort i Venezia!

Venezia er som en enorm labyrint, og det finnes få høydedrag å orientere ut fra. Bortsett fra noen få høye bygninger da. Men befinner du deg midt inne i labyrinten, i en smal gate med kompakte murbygninger på hver side, er disse vanskelig å få øye på. Et godt bykart anbefales, og de ulike broene og kanalene er naturlige og fornuftige å forholde seg til.

Første møte med Venezia er for mange togstasjonen ved Canal Grande. Da vi kom til Venezia første gang kom vi med bil fra Toscana, parkerte i P-anlegg utenfor byen og avsluttet leiebilavtalen der. Ved vårt andre besøk kom vi med tog fra Liguriakysten via Milano. Derfra ruslet vi i varmen med koffert og sekk, over brostein og broer, inn i hjertet av Venezia.

IMG_1029

IMG_0951Den brede kanalen er selve livsnerven i byen som tar imot 15–20 millioner turister årlig. Når du kommer til Venezia for første gang er det spesielt å oppleve en bilfri by. Det er derimot et yrende båtliv på både store og små kanaler, med store og små båter. Du kan ta båttaxi både til og fra Venezia’s flyplass. Ordinær flybuss er imidlertid noe billigere.

IMG_1014

IMG_1115

 

 

 

Ulike typer båter er transportmiddelet i byen. Både fastboende og turister reiser med båtbuss. Båtsystemet fungerer godt og avgangene er hyppige, du kan hoppe av og på som du selv vil om du har klippekort. Båtene er i sommersesongen stort sett fulle av reisende.

IMG_0953Det kommer omlag 20 millioner turister til Venezia i året, rundt 2 millioner av dem med cruiseskip. Så det sier seg selv at når et skip med 3000 mennesker om bord ligger til havn, blir det fullt i byen. Men de aller fleste turister holder seg langs Grande Canal og på Markusplassen siden de har så lite tid i byen. Et stort antall cruiseskip, og store mengder mennesker bidrar naturlig nok til en bekymringsfull slitasje på den vakre byen. Forurensing fra disse store båtene er på ulike vis betydelig.

IMG_3198
Vi brukte gondolbåtene tvers over kanalene

Ønsker du å komme raskt over en kanal, kan du bruke gondoltaxi for en liten sum. Så har du selvfølgelig det tradisjonelle gondoltilbudet med særskilt godkjent guide, som er en av Venezias mest særegne skatter på båtfronten. På 1700- og 1800-tallet var det opptil 10 000 båter i Venezia, i dag er det bare noen hundre gondoler igjen. Tidligere hadde de farger, men da båtene etter hvert tok av i både omfang og størrelse ble det innført en lov som regulerte størrelsen, og påla båtene å være sorte. Gondolturene er i dag i stor grad preget av turist-transport, og er relativt dyre.

IMG_0950

I Aftenposten 12.juni 2015 deler journalist Kari Byklum gode råd for et vellykket Venezia opphold. Norsk-italienske Kristin Flood er her intervjuet om sin tilknytning og erfaring med byen i hennes hjerte. Flood er journalist og forfatter av yrke, er bosatt i Venezia, og viser gjerne frem byen til nordmenn som kommer på besøk.

IMG_0975

fullsizeoutput_649
Vår frokost i Venezia

Hun forteller blant annet;  «Til frokost spiser italienerne søte kjeks, eller en croissant og drikker en diger kopp med cappuccino. Så spiser man varm lunsj og deretter varm middag om kvelden, forklarer Flood. Selv har hun vendt seg til denne levemåten, og har også blitt glad i den italienske tradisjonen med en sosial time på en lokal kafé. Det er vanlig å møtes til et glass vin, eller aperitivo etter jobb kl. 19.30, så blir vi en times tid før vi drar hjem og spiser middag. Og kanskje er slike stunder på kafé noe av det beste med hele Venezia».

Hun sier videre; «For noen år siden spurte jeg Venezias borgermester hva en turist på et kort besøk måtte få med seg. Han svarte at det beste var ikke å gjøre noe, men sette seg på en liten plass og bare ta byen inn over seg».

IMG_1021

Jeg gir innholdet i Aftenpostens artikkel og Flood min fulle støtte. Ikke legg så mange planer om alt du må få med deg. Våre besøk i Venezia har vært preget av å nyte byen, sitte på utekafé, fotografere, spise enkelt. Vi har spasert i Venezias trange gater i time etter time, flere dager på rad.

IMG_0969

IMG_1055
Muranokunst, på øya Murano

Den første turen vår til Venezia inneholdt utflukt, med båt selvfølgelig, til øyene Lido og Murano. På Lido kan en ligge på strand og bade, om en ønsker det. Øya Murano er verdensberømt for sin venetianske glasskunst, som er produsert her i over 700 år. Båtturen ut til øyene, med faste stoppesteder tar 30-40 minutter.

IMG_1058Venezia er en av mine favorittbyer. Det var fantastisk å komme tilbake igjen sist sommer (2017). Det var fire år siden forrige besøk.

Å rusle i de trange brolagte gatene, spasere langs kanalene, hoppe på og av båtene, stå på toppen av de mange broene å se utover kanalene, og så hvile med et glass lokal vin (ombra) en varm kveld på en steintrapp ved kanalen.

Det er som å være og bevege seg i spektakulære filmkulisser langt tilbake i tid. Det er magisk.

IMG_1102

Akkurat som italienerne har sin egen versjon av tapas (cicheti), har de også sin egen versjon av både champagne (prosecco), vin (ombra) og sprudlende fordrink (spritz). Alle passer strålende til små måltider og cicheti. Ombra er bittesmå glass med lokal rød- eller hvit vin som drikkes på bar. Spritz er en sprudlende aperitif som inneholder prosecco, campari (eller aperol) og sodavann og serveres helst i lave, runde glass. Men alle bartendere har sin variant. Drinken oppsto i Venezia da området var en del av det Østeriske imperiet. Et glass ombra på bar i Venezia inntas like naturlig ved kanalbredden som ved et barbord.

IMG_1027Venezia byr på varm atmosfære, arkitektur, kunst, kultur, – og det meste en kan ønske seg. Jeg overlater til hver og en av dere å finne ut hva et Veneziabesøk skal inneholde. Jeg ønsker meg selvfølgelig tilbake. Til vidunderlige Venezia.

IMG_0984

Les mer om mine Italiaopplevelser;

Veneziavandrer

Cinque Terre

Italialengsel Liguriakysten

 

Kristin Floods nettside;

http://www.mypersonalvenice.com

http://www.kristinflood.com

 

 

2 kommentarer om “Vidunderlige Venezia

  1. Tilbaketråkk: Trogir, en Kroatisk perle – En ny utsikt

  2. Tilbaketråkk: Veneziavandrer – Ei ny utsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s