Mindfulness og oppmerksomt nærvær i kriminalomsorgen

Av Heidi Rudolfsen

En mindfulnessbasert tilnærming egner seg også for mennesker som er under soning. Å øve seg i å være tilstede, i eget liv og i egen kropp, kan nemlig gjøres uavhengig av hvor vi befinner oss.

I disse dager er en flunkende ny kursmanual ferdig. Den er nå på vei ut til nyutdannede, og framtidige kursinstruktører i kriminalomsorgen som holder kurset Fokus – oppmerksomhet og mestring for domfelte under soning.

Metoden viser seg å ha en verdifull betydning for mennesker som lever under krevende forhold. Evnen til å stå i et soningsforløp, og i livet for øvrig, styrkes. Det er derfor en glede å erfare at en mindfulnessbasert tilnærming nå er omfavnet, og satt i system i kriminalomsorgen i Norge.

Målgruppen for kurset Fokus – oppmerksomhet og mestring er domfelte som ønsker å arbeide med utfordringer knyttet til følelsesregulering, stressmestring, mestring og selvfølelse.

Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter forteller at det gjennom en årrekke har vært gitt tilbud om mindfulness-inspirerte kursopplegg i kriminalomsorgen i Norge. Friomsorgen i Tromsø har i tiden 2009 – 2018 tilbudt kurset Fokus – stressmestring for kvinner. Ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter ble det i 2012 – 2015 tilbudt to-dagers kurs for ansatte for stressmestring, relasjonskompetanse og kommunikasjonsforståelse.

I perioden 2015 – 2016 ble det gjennomført pilotprosjekt med nyutviklet kursopplegg både i fengsel og friomsorg (Bredtveit fengsel og friomsorgen i Hordaland, Oslo, Tromsø og Akershus) for domfelte med mindfulness og oppmerksomt nærvær som metode.

Det er disse erfaringene som danner bakgrunnen for at Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter i dag tilbyr ansatte i kriminalomsorgen instruktørutdanning i kurset Fokus – oppmerksomhet og mestring.

Arbeidsgruppen i kriminalomsorgen

Utviklingen av opplæringskonseptet for kurset har vært en faglig spennende og inspirerende arbeidsprosess for en tverrfaglig arbeidsgruppe.

Gruppen har bestått av Heidi Rudolfsen ved Troms og Finnmarks friomsorgskontor, Nina Cecilie Spurkeland ved Hordaland Friomsorgskontor, Nina Paulsen ved Oslo friomsorgskontor, og Elisabeth Leten ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS).

Deltagerene i arbeidsgruppen har alle utdanning og erfaring som instruktører i mindfulness.

Kilde: Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS)

Et mangeårig utviklingsarbeid har beveget seg over i en ny fase. Kurset Fokus – oppmerksomhet og mestring lever videre i norsk kriminalomsorg, og flere domfelte kan dermed få tilgang til kurset i framtiden.

Så alle kriminalomsorgsansatte; – har du interesse og lyst for å lære om hvordan mindfulness og oppmerksomt nærvær kan benyttes i arbeidet med domfelte under soning? Sjekk ut tilbudet, og meld deg på instruktørutdanningen ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter.

Jeg er priviligert og ydmyk over å ha fått være med i arbeidsgruppen for utviklingsarbeidet, og vært med på denne reisen. Jeg er stolt over at kurset bærer navnet Fokus – oppmerksomhet og mestring. Inspirert av kurset Fokus – stressmestring for kvinner, – utviklet i Tromsø.

Takk til Nina Cecilie, Kristin og Elisabeth for samvær, samarbeid og sterk tro på dette tilbudets unike innhold. Takk til Elisabeth som har ledet, løftet fram og administrerer kurset ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter.

Gratulerer med en flott kursmanual for kurset Fokus – oppmerksomhet og mestring, og med at en ny runde instruktørutdanning starter opp denne våren. Jeg er så stolt av dere!


Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter. Ler mer her

KRUS – katalogen om kurset. Les mer her

Kvinner under soning lærer å mestre stress. Les mer her


Kilder:

Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter
Veiledermanual: Fokus – oppmerksomhet og mestring


.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s