Vegatrappa

Av Heidi Rudolfsen

På vestsiden av Vega er naturen slående vakker. Fjell, grønne jorder, rullesteinstrender, storhav, og et øyrike med holmer og skjær. Og midt i dette finner vi Vegatrappa.

Vegatrappa i Vega kommune kan titulere seg som Nordlands flotteste fjelltur året 2023. Vegatrappa, på øya Vega på Helgelandskysten i Nord-Norge, er stemt fram som den flotteste turen i Nordland fylke av NRK sitt publikum. Også vi fikk oppleve Vega og Vegatrappa nettopp denne sommeren. Vi er så enige i NRK´s kåring!

For å komme til Vega følger vi Kystriksveien (Riksvei 17) mot Brønnøysund. Kommer du sørfra går det ferge fra Brønnøysund til Vega. Kommer du nordfra går det ferge fra Tjøtta (sør for Sandnessjøen). Vi nevner også at det er godt mulig å komme til Vega med Hurtigbåt både fra Brønnøysund og Sandnessjøen. På hurtigbåtene er det mulig å ta med sykkel. Informasjon om fergene nederst i artikkelen.

På Vestsiden av øya Vega er naturen slående vakker. Øya med fjell, grønne jorder, rullesteinstrender, storhav, og et ukjent antall holmer og skjær. Oppmerksomheten dras under hele turen, ut mot den lille øya Søla. Og midt i dette landskapet snor Vegatrappa seg over myr, knauser, steinur og opp mellom bratte fjellheng.

Vi kom med bil med to sykler på sykkelstativ, og ankom fergeleiet i god tid før planlagt avgang, siden det sommerstid alltid er lang bilkø for å komme over til Vega. En av grunnene er, blant annet, at så mange vil besøke Vegatrappa og velger dagstur med trappa som turmål.

Å sykle er det en fin måte å utforske Vega på. Vega er en «sykkelvennlig» øy, og denne finværsdagen syklet vi fra vårt bosted, Vega Havhotell, for å finne den spesielle trappa. Sykkelturen tok knappe 20 minutter en vei med el-sykkel.

Det er fine langstrakte veier å sykle på, selv med mye turisttrafikk mot vestsiden av øya og Vegatrappa. Deler av veiene er gruslagte, mens andre strekninger av veinettet på øya er asfaltert. På denne sykkelturen kunne vi nyte nylagt fersk asfalt.

Visit Vega beskriver Vegatrappa og fjellet Ravnfloget på denne måten; På vestsiden av Vega ligger Sundsvoll friluftsområde. Her finner du Vegatrappa, Ranvfloget Via Ferrata og Ravnfloget Tretelt. Ravnfloget Via Ferrata er en kjent klatrerute for klatrere. Mer informasjon finnes på eget nettsted.

Vegatrappa består av kloppbelagt sti og bruer frem til selve oppstigningen til Ravnfloget, 350 meter over havet. Når du kommer til toppen har du tilbakelagt nærmere 2000 trinn.

Vegatrappa er et lokalt prosjekt i regi av Vega IL, og er bygget med støtte fra ulike privatpersoner gjennom kjøp av trappetrinn. Alle som kjøper trinn får navnet sitt skrevet på en messingplate som skrues fast på trinnet. Vil du være med å støtte Vegatrappa kan du kjøpe et trinn. Et trinn inkludert messingplate, koster 1070,-.

Selve trappa er bygget av solid treverk og har gode trinn å gå i. Det er rom for å passere andre i trappen, og det er bygget fine møteplasser og hvileplasser. Flere av hvileplassene har spennende kunst å by på, noe som er overraskende og stas for både voksne og barn. Tidlig i turen ligger en flott hytte med uteplass og bålplass, et fint sted å stoppe opp både på tur opp og på tur ned.

Og øya Søla ligger som en lav statue på en dønn solid sokkel i storhavet. Oppe på fjellet venter Havørna, stor og mektig, og vokter stillferdig over folk, fjell og hav. En spennende og unik installasjon av stål på en fjelltopp.

På toppen kan vi nyte en fantastisk utsikt mot Søla og Vegaøyan verdensarvområde. Utsikten er magisk. På dager med klart vær kan vi skue helt ut mot Træna. Underveis i trappeturen kan vi puste litt på hvileplassene og nyte ulike kreative innslag. Skulpturer av insekter, små huler i berget og ørnereir med egg.

Vegatrappa ble rammet av et steinras i 2022. Under denne gjenoppbyggingen konkluderte geologer at trappa burde flyttes litt for å unngå nye ras. Reparasjon av trappa hadde en prislapp på ca 2 millioner, i følge Vega-ordfører Andre Møller.

Vegatrappa ble etter vårt besøk stengt grunnet et nytt steinras, kan jeg lese i en nyhetsartikkel fra NRK datert 23.september 2023. Trappen har også denne høsten fått store skader. På bildene over vises den bratte fjellsida som består av steinur, noe som er hovedgrunnen til at det ved ustabilt og vått vær kan gå steinras. Når store steiner treffer slank trapp, oppstår gjerne betydelig skade. Igjen kreves omfattende reparasjoner, og det foreligger ikke oppdatert info om den er gjenåpnet.

Om du er blitt inspirert og planlegger ferietur til Nordland og Vega neste sommer, kan det være lurt å sjekke værforhold og om trappen er åpen. Vi anbefaler gode sko, og mat og drikke i sekken. Det er flott å ta kaffepausen på toppen av Ravnfloget i lag med den store flotte Havørna.

Så spør du kanskje: Er dette en tur for meg? Klarer jeg den lange trappa med 2000 trinn fra startpunkt og til toppen? Når vi klarte det, klarer du det! Gubben gikk med skadet kne og stokk, og jeg med feber. Vi klarte det.

Turen anbefales!
Vega har også mye annet å by på.
Les mer.

Kilder og Lenker

Visit Vega – Visit Vega
Vakre Vega – Vakre vega
Vegatrappa – Vegatrappa
Torghatten Midt – Torghatten
Reis Nordland – Reis Nordland
Ravnfloget klatrerute – Via Ferrata Vega
NRK Nordland
Vegatrappa har egen Facebookside

Alle foto: Heidi Rudolfsen

Informasjon om fergene til Vega

Rute 18-152 Igerøy – Horn: Ferge går fra Horn (nord for Brønnøysund). Finn ruteoversikt her. Sambandet Horn – Igerøy (Vega) blir traffikert av MF «Hornstind». Turen tar ca. 50 minutter og stopper i Ylvingen ved behovsanløp.
Rute 18-158 Igerøy – Tjøtta: Kommer du nordfra kan du ta ferge fra Tjøtta til Vega. Finn ruteoversikt her. Sambandet Tjøtta – Igerøy (Vega) blir traffikert av MF «Ramtind» og turen tar ca. 1 time. 

Mer fra Nordland

Kystriksveien og spektakulære trapper i Nordland – Fykantrappa
Kystriksveien og magiske Svartisen – Svartisen
Kystriksveien og verdens vakreste toalett – Verdens vakreste toalett