Tre tips for å komme i gang med å skrive

Av gjesteskribent
Ingrid Sande Larsen

Forsøk å skrive ned noen ord, eller snakk inn en beskjed til deg selv. Det er det jeg kaller å tappe godfølelsen på flaske.

Kjære skrivevenn! Jeg har en periode hvor det er mye annet som skjer som tar forrang over skrivingen.

Vi jobber med roman nummer to samtidig som det er mye annet som skal gjøres: Selge bok nummer én, produsere annet innhold, lansere Skrivelivet Sammen, sørge for å holde alt av økonomi og regnskap i orden… og da har vi ikke engang begynt med husvask, dugnader, kjøring hit og dit og alt annet som skjer på privaten.

Det er millioner av grunner til at det oppstår hindringer for at vi får satt oss ned på den stolen og skrevet. Her er tre tips til hvordan du kan komme deg over dem:

Tips 1: Spis frosken først

Dette er et klassisk tips når du skal gyve løs på noe du ikke liker så godt eller gruer deg til. «Eat the frog!» er tittelen på en bok av Brian Tracy, med et bilde han har hentet fra ordkunstneren Mark Twain.

Metoden går ut på å sette det du gruer deg aller mest til å gjøre aller øverst på gjørelista. Så gjør du det helt først når du begynner å jobbe. Det du gruer deg mest til, er det du kaster deg over først. Ikke gi deg selv sjansen til å utsette det en gang – bare stup i det og spis den ekle frosken som kvekker surt mot deg fra lista over ting du skal gjøre.

Produktivitetsappen Todoist har en fin artikkel om hvorfor det kan være lurt å bruke «spis frosken» som metode. En viktig ting er at metoden støtter «deep work», konsentrert arbeid over tid. Metoden passer ikke alle, men kan være verdt å prøve om du har noe som henger over deg. Kanskje noe du har gruet deg til lenge, ikke var så vanskelig eller tidkrevende likevel?

Tips 2: Sett ord på at det er vanskelig

«Det er bare å sette seg ned og skrive», kan noen si. Du har helt sikkert erfart at det ikke alltid er så enkelt.

I sånne tilfeller vil jeg oppfordre til å utnytte det faktum at du er glad i å leke deg med ord og bruke språk til å skape noe. Glem det du egentlig skal gjøre. Skriv eller snakk inn hvordan du har det, hvorfor du tror du har det sånn, hvordan følelsene kjennes i kroppen, hva tankene dine minner deg om når du har det på denne måten.

Noen praktiserer morgensider, det vil si å sette av tid hver morgen til å skrive av deg det som måtte falle deg inn. Du kan forsøke det om det tiltaler deg. Formålet er å få ut gørra og rense hodet for ulike ting som ligger og gnager. Eller å få ut noe som ikke er gørr, men tømme seg for tanker som står i veien for det man egentlig skal. Da er man klar til å ta fatt på det meste, uansett når på døgnet det måtte være.

Tips 3: Drikk av flasken med godfølelse

Denne øvelsen handler også om å sette ord på ting. Du kan gjøre det for deg selv mens du skriver, i samtale med andre, som en del av en prosess med en skrivementor eller en god kombinasjon.

Du opplever ikke bare motgang i skrivelivet. Noen ganger er du i skikkelig flyt. Ordene nærmest flyr ut av deg. Historien faller på plass uten at du anstrenger deg, det bare skjer. Du løser en floke i strukturen som har gnagd lenge, og nå ser du at det blir ikke bare bok, men en skikkelig bra bok. Du har lyst til å skrive og skrive og aldri stoppe.

Ingrid Sande Larsen Foto: Sveinung Bråthen

Vær i den følelsen.

Merk deg hvordan kroppen og hodet og alt i deg er og framstår og virker. Forsøk å skrive ned noen ord eller snakk inn en beskjed til deg selv. Det er det jeg kaller å tappe godfølelsen på flaske. Ta det fram når det er tungt og tenk på hvordan det er.

Dersom du har satt ord på hvorfor du skriver og hvorfor det er viktig for deg, fungerer det på samme måten. Om du kan få en liten smak av flasken med godfølelsen på og vite at du vil komme dit igjen, kan det være det som skal til for å få deg over kneika.

Om forfatter

Ingrid Sande Larsen er forfatter og driver Skrivelivet.
Dette forteller hun om seg selv:

Jeg juger ikke når jeg sier at jeg har skrevet hele livet. Men det føles likevel ikke helt sant. Nesten alle jobbene jeg har hatt, har bestått i å skrive, i alle sjangere du kan tenke deg. Men å skrive for meg selv? Å skape noe som bare var mitt? Det skjedde knapt. En stemme sa til meg at jeg ikke var god nok. Noe løsnet. Nå har jeg gitt ut roman, lager podcast om skriving og har spennende tjenester på gang. Jeg har det skrivelivet jeg ønsker meg og vil at du skal få til det samme.

Jeg har over 20 års erfaring med tekst- og manusarbeid, PR, markedsføring, oversettelse, språkvask og korrektur. De siste årene har jeg jobbet med ledelse, coaching, gruppesamtaler og kompetanseutvikling i en organisasjon. I 2022 debuterte jeg som forfatter under pseudonymet Maarten de Mol, sammen med Arne Blakkisrud.

Her finner du Ingrid og Skrivelivet:

Skrivelivet
Skrivelivet Podkast

Om å dele ord

Ny utsikt inviterer med ujevne mellomrom gjesteskribenter til å dele en tekst, og bidrar på den måten med å dele også andres tanker og ord.

Ord om å være. I livet. På ulike vis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s