Storjord Hotel i Saltdal – Norges minste hotell?

Av Heidi Rudolfsen

En tilfeldig bestilling av overnatting i Saltdalen i Nordland ledet oss ut av E6, inn på en sidevei, og videre innover en smal gruslagt skogsvei. Vi holdt, ærlig talt, på å overse overnattingsstedet vi hadde bestilt. Ligger det virkelig et hotell her?

Men inne i skogen dukker det opp. Et gammelt hvitmalt trehus med store svartmalte bokstaver: STORJORD HOTEL

Foto: H.Rudolfsen

Eieren Camilla Storjord driver Storjord Hotel sammen med sin mann. Hun fortalte i 2012 om huset og stedet til VG: » I 1923 bygget mine oldeforeldre Storjord Hotel mellom høye fjell øverst i Saltdal. Hotelldriften opphørte i 1940, men nå er hotellet restaurert og vi tilbyr igjen overnatting med frokost i et av landets best bevarte eldre trehoteller».

I 1940, i forbindelse med krigen, stengte hotellet, og huset ble brukt som bolig fram til 1967. Fram til 1970 var det også telegraf på stedet. Ekteparet Camilla og Petter kjøpte bygningen i 2006 fra en slektning, og etter oppussing åpnet hotellet i 2009.

Det tørre klimaet i Saltdalen bidro til at den gamle bygningen var i god stand, og mye av interiøret var også intakt. Under oppussingen la Camilla og Petter vekt på å bevare så mange overflater som mulig. Sengene er originale fra den første hotelltida. Loftet og låven avdekket mange gamle fine ting fra nittenhundretallet.

Storjord Hotel er et sesonghotell og har bare åpent om sommeren. På hjemmesiden informerer de om de ulike rommene de kan tilby gjester.

Det gamle store huset har fire dobbeltrom og ett enkeltrom. Suiten har eget bad, mens de andre rommene deler bad og toalett. Huset har kjøkken, en trivelige stue og eget frokostrom.

Suiten (eget bad) kr 1690 for 2 m/frokost
Tømmerrommet (delt bad) kr 1390 for 2 m/frokost
Kvitrommet (delt bad) kr 1390 for 2 m/frokost
Blårommet (delt bad) kr 1390 for 2 m/frokost
Beritrommet Et lite kammers

Suiten – Foto: H.Rudolfsen

Det ble kveld før vi ankom det lille hotellet, og husverten Petter tok oss imot og gav en kort informasjon om stedet og huset. Vi fikk benytte stuen for en liten hyggelig kveldstund sammen med våre reisevenner.

Vi overnattet i et nydelig lysegrønt rom, – suiten. Skinnende rent og pent. Hvitt sengetøy. Gammelt, men likevel nytt. Restaurert, men likevel vakkert og autentisk ivaretatt. Rom med eget bad og toalett. Det kjentes i denne sammenhengen som luksus.

En del av suiten – Foto: H.Rudolfsen

Morgenen etter var et eget bord dekket til oss. Nydelig frokost med fersk hjemmebakt brød og rundstykker. Kokte egg. Hjemmelaget syltetøy. Kaffe/te/juice. Akkurat det en er i behov for til frokost ved et gammelt kjøkkenbord.

Siden vi skulle rekke en ferge på Helgelandskysten, måtte vi tidlig av gårde. Det medførte at vi fikk sett litt for lite av hotellet og området rundt. Det sies at Saltdalen er et nydelig turområde.

Jeg vil driste meg å si at Storjord Hotel er et overnattingssted for spesielt interesserte. For deg som vil velge noe annet.

For deg som liker gamle autentiske trehus. For deg som fortrekker et rom uten TV skjerm. For deg som kan tåle at hver eneste lille lyd, knirk og bevegelse høres. For deg som liker gammelt interiør. For deg som vil overnatte i et levende museum. For deg som tåler og verdsetter stillhet.

Naturen og området rundt byr på mange muligheter. Hengebruen over Lønselva er en del av et nettverk av turstier rundt Storjord Hotel. I vest rager Ølfjell (1751 m.o.h.) som medvirker til at Storjord har usedvanlig nedbørfattige og varme somre. Solvågtind (1559 m.o.h.) og Ølfjell ligger i hver sin nasjonalpark. Junkerdalsura er et dramatisk elvejuv, kjent for orkideer og andre fredede planter. Saltdalselva er en fin lakseelv.

Er Storjord hotel fortsatt Norges minste hotell? Formuleringen Norges minste hotell stammer, slik vi har forstått det, fra avisa VG som skrev om hotellet i 2012. Siden det ikke har dukket opp noe som har bestridt at Storjord Hotel med sine fem rom er landets minste hotell, blir historien værende slik.

Storjord Hotel kom litt overraskende på oss. En overnatting utenom det vanlige. En overnatting vi vil huske.


Kilder

Storjord Hotel
VG´s artikkel
Nord-Norge.com
Nordland Nasjonalpark