Et sted å høre til

Av gjesteskribent
Line Marie Wold

Som dere vet så har opprettelsen av tilbudet «Lørdag kl 2» et mørkt bakteppe. For snart 4 år siden skjedde Fagerengtragedien i Tromsø. Vi alle ble sterkt påvirket, på en eller annen måte.

I går hadde vi juleavslutning i Lørdag kl 2. Tusen takk til alle som kom!

Noen av deltakerne spurte meg om jeg kunne dele talen jeg holdt på avslutningen. Med et par endringer deler jeg den også her, for den som skulle ha lyst å lese den. Noen ord til ettertanke når vi går inn i julehøytiden.

Da jeg var 23 år og ferdigutdannet sosionom så hadde jeg et naivt hippie ønske om å redde verden. Ganske fort gikk det opp for meg at dette var et litt for stort og urealistisk ønske.

Med årene så har jeg innsett at man må ta utgangspunkt i seg selv. Hvis jeg kan gjøre et annet menneske glad så kan det igjen medføre at den personen gjør et annet menneske noe godt.

Små positive håp som sprer seg som ringer i vann.

Som dere fleste vet så har Lørdag kl 2 et mørkt bakteppe. For snart 4 år siden så skjedde Fagerengtragedien. En sudansk kvinne fant ingen håp og gikk ut i den mørkeste vinternatt, i det iskalde vannet og druknet seg selv og to av sine barn. Det tredje barnet overlevde. Vi alle ble påvirket av det på en eller annen måte.

Jeg bestemte meg for at jeg må gjøre det jeg kan for at dette ikke skjer igjen. Jeg og noen kvinner som jeg ikke kjente, med Helena Roos i spissen, fant sammen og to flotte initiativ ble startet; Medkvinner og Lørdag kl 2.

Noe vakkert kom ut av en tragedie.

Vi alle kan oppleve ensomhet eller en følelse av å være alene i løpet av livet. Det kan være at en selv flytter til en ny by, skifter jobb, opplever samlivsbrudd eller andre ting. I bunn og grunn så er vi alle mennesker, uavhengig av hvilken kultur vi tilhører eller hvilken bakgrunn vi har.

Kjernen er at folk trenger folk. Det har blitt mitt mantra de siste årene. Hva er en av de viktigste faktorene for at folk som har et valg velger å bli et sted? Tilhørighet. Folk. Nettverk.

Vi alle trenger å bli sett, vi trenger et sted å høre til. Et sted vi til og med kan si er hjemme.

På Lørdag kl 2 ønsker jeg at folk skal føle seg litt hjemme. Det skal være trygt å komme til oss. Du skal få være den du er med din kultur og dine opplevelser. Her dømmer vi ikke. Her skal vi bare være.

Og det smilet du får hos oss, kan du ta med deg og gi til noen andre som også trenger det.

Det er lett å miste håpet når vi ser utviklingen i verden i dag. Men da blir møteplasser som blant annet Lørdag kl 2 ekstra viktige. Man skal aldri undervurdere gleden ved å være sammen.

Lørdag kl 2 er ingenting uten dere som velger å komme til oss. Jeg ser på dere som Lørdag kl 2 familien. Fine folk!

Og så er det slik at ingenting går av seg selv, så det er alltid et apparat bak tilbudene som eksisterer. Jeg ønsker å takke arbeidsgruppa som hjelper meg med å få dette til å gå rundt. Takk til hver enkelt i denne gruppen.

Og så ønsker jeg å rette en takk til Norsk Folkehjelp Sør-Tromsøya som vi er en del av og som vi søker IMDI midler gjennom. Juleavslutningen kunne for eksempel ikke vært arrangert uten at vi hadde noen midler. Så tusen takk!

Og takk til alle deltakere som benytter seg av Lørdag kl 2.

Lørdag kl 2 holder stengt nå, men åpner igjen 6 januar.

Ta vare på hverandre, og ha en fin julehøytid for de som feirer det. Uansett vi sees neste år!

Velkommen igjen, til Lørdag kl. 2 på nyåret!

Om Lørdag kl 2

Lørdag kl 2 er en lavterskel møteplass og nettverk for alle kvinner (flyktning, arbeidsinnvandrer, student, etnisk norsk etc). Nettverket ble startet vinteren 2020 for å hindre isolasjon og skape fellesskap. Våre treff er på Nordnorsk Kunstmuseum(NNKM) hvor vi møtes over en kopp kaffe eller te for å utveksle tanker, ideer eller knytte nye vennskap. Det er gode muligheter for ulike aktiviteter, lage kunst- og håndverk evt delta på omvisning på museet. Lørdag kl 2 er også en fin språkarena for de som ønsker å øve på ulike språk. Ta gjerne med barna. Velkommen inn i nettverket!

Bakteppet for tiltaket:

Folk er folk. Det betyr noe at du bryr deg.

Ønsker du å komme i kontakt med tilbudet «Lørdag kl. 2», er Ny utsikt behjelpelig med å formidle kontakt.
Tilbudet har også egen Facebook-side under navnet Lørdag kl 2

Les mer fra Line Marie

Sosial kapital får folk til å bli
En tendens til å glemme
Folk er folk
Mitt klimabrøl